Još dve osobe uhapšene u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu; Kancelarija za KiM – novo zastrašivanje Srba

U Kosovskoj Mitrovici je uhapšen Ilija Elezović, potvrdila je RTS-u njegova porodica. Uhapšen je pre podne u severnom delu Mitrovice kod Tehničke škole, a motiv porodici nije poznat i ne znaju gde je odveden.

Porodica očekuje više detalja od policije na severu iz koje ne saopštavaju detalje hapšenja.

U prepodnevnim satima u Zvečanu je uhapšen još jedan Srbin, ali nije naveden njegov identitet i razlog hapšenja. Zamenik komandira policije za region Sever Veton Eljšani potvrdio je da su uhapšeni odvedeni u Prištinu.

Posle hapšenja na KiM oglasila se Kancelarija za KiM saopštenjem.

„U cilju izazivanja novih tenzija i krize na terenu, jutros je na severu Kosova i Metohije uhapšeno dvoje Srba, očigledno kao deo pretnji antisrpskog režima iz Prištine da će Srbi da pate i plate. Jasno je da je po sredi novo zastrašivanje i unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste svoja vekovna ognjišta“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, oni su odvedeni u nepoznatom pravcu, južno od Ibra, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju odmah je obezbedila advokate uhapšenim Srbima koji pokušavaju da utvrde gde se oni nalaze, jer ni porodice nemaju podrobnije informacije o svojim najmilijima.

„Prvo je u Kosovskoj Mitrovici uhapšen Ilija Elezović, domaćin i otac koji je u teškom zdravstvenom stanju, a potom u Zvečanu Dragan Milović, bivši policajac koji su obojica zbog sukoba raseljeni i svoj mir su pronašli na severu KiM, da bi danas bili naprasno uhapšeni“, pojasnili su u Kancelariji.

Kako se ističe, sve ovo govori u prilog tome da trenutak njihovog privođenja i novog zastrašivanja i progona Srba nije slučajno izabran baš na dan kada se održava Generalna skupština Ujedinjenih nacija na kojoj će predsednik Aleksandar Vučić braniti interese Srbije i čitavoj međunarodnoj zajednici predočiti važnost poštovanja međunarodnog prava i normi, ali i ugroženih prava Srba na Kosovu i Metohiji.

„O ovoj seriji politički motivisanih hapšenja Kancelarija za Kosovo i Metohiju će obavestiti međunarodne predstavnike i misije koji deluju na prostoru KiM, jer sve što priština svakodnevno radi i čini jeste u cilju izazivanja novih tenzija i problema na terenu, zbog čega ne preza od brojnih eskalatornih poteza kojima direktno preti da uruši mir na ovim prostorima“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

(RTS)


Ostavite komentar