Japanski ambasador Akira Imamura za RTS: Srbiju bi opisao rečima – Đoković i Tesla

Prošlo je gotovo godinu dana otkad ste preuzeli dužnost ambasadora Japana u Srbiji. Kako izgledaju Beograd i Srbija iz perspektive rezidenta?

Bio sam ovde nakratko 2004. i sada sam se vratio. Uzbuđen sam da vidim kako se Srbija reazvila u stabilnu zemlju, a Beograd u savremeni grad. Vaša delagcija u Tokiju je razgovarala o Osaka EKSPO 2025 na kome ćete se predstaviti i pokazati privlačnost vaše zemlje. Msilim da je dobra ideja da to bude uvod u EKSPO 2027 koji se održava u Beogradu.

Nedavno je položen kamen temeljac japanske fabrike Šodži u Inđiji. Rekli ste da ona ne donosi samo novu tehnologiju, već će biti pozivnica i za nove investitore. Da li je preporuka princip po kome funkcionišu japanska ulaganja?

Da, japanska ulaganja su sve više prisutna u Srbiji poslednjih godina. Prvi put smo 2022. ušli na listu deset najvećih ulagača. Japanske kompanije su cenjenje, imaju spospobne radnike koji dobro govore engleski jezik, one cene podršku lokalnih zajednica i vlade.

Nažalost u Japanu se ne zna mnogo o poslovanju sa Srbijom pa je poseta delegacije Srbije Tokiju dobra prilika da se pokažu prednosti polovanja sa vama.

Direktor Japanske poslovne Alijanse kaže da Japance u Srbiji najviše zanimaju energetika i tehnologija. Mogu li se očekivati nove investicije u tim oblastima?

Da, delimo zajednički cilj dekarbonizacije. Spremni smo da pomognemo zemljama u zelenoj tranziciji. Mogu vam dati jedan dobar primer projekta koji će uskoro početi u Vinči. Reč je o projektu pretvaranja otpada u energiju. Iz otpada koji stvaraju domaćinstva koristi se za energiju koja će se vraćati domaćinstvima.

To je dobar primer saradnje japanskih i francuskih kompanija koje će rašćišćavati otpad koji je bacan na deponije i koji je zagađivao Dunav. Zato se radujem dolasku sličnih projekata narednih godina u Srbiji.

Uz Japan ljudi u Srbiji obično vezuju vredne ljude, poštovanje, visoku tehnologiju i suši. Kojim rečima biste vi opisali Srbiju?

Možda Đoković i Nikola Tesla. Zaista mislim da su Japanci i Srbi slični. Imamo dve različite tendencije u sebi – jedna je da težimo modernizaciji, druga je da zadržimo tradiciju zasnovanu na istoriji i iskustvima. Izgleda da nisu kopmatibilne, ali suštinskski jesu jer je Japan uspešno sproveo modernizaciju i sačuvao svoj identitet.

Isti je slučaj i sa Srbijom. Pričao sam o istoriji, to je veoma važno pitanje. Nedavno je pokrenuto pitanje Srebrenice, snažno verujem da takva tragedija ne sme da se ponovi. Moje molitve nisu upućene samo Bošnjacima već i Srbima i Hrvatima koji su jednako važni i želimo da pomognemo regionalnoj saradnji kako bi došlo do pomirenja u regionu.

Ambasadorka Srbije u Japanu kaže da u odnosima dve države dominiraju poverenje i solidarnost. Japan je poznat po donacijama i u najtežim vremenima, a najpoznatiji Japanci u Beogradu su tokom dve decenije bili žuti autobusi koje je Japan poklonio gradu. Da li su u planu nove donacije?

Japan i Srbija su pravi prijatelji. Pomagali smo jedni drugima u problematičnim vremenima, nikad nećemo zaboraviti vašu pomoć posle velikog zemljotresa i cunamija 2011. godine.

Vaš predsednik je poslao i poruku posle još jednog velikog zemljotresa kada smo izgubili više od 200 života. Zaista smo pravi prijatelji koji se uvek nađu jedni drugima.

Kada je reč o žutim autobusima, drago mi je da je to postao simbol našeg prijateljstva, lepo su ih održavali. Prošle godine su povučeni, možda je dobra ideja napraviti svečanost povodom povlačenja „Japanaca“, kako ih vi zovete.

Mislim da treba da čujemo ideje nove gradske uprave o novoj generaciji mobilnosti u gradu kako bismo pričali o donacijama. Svakako nastavljamo sa donacijama u celoj Srbiji u oblasti socijalne zaštite, obrazovanja, zaštite životne sredine, zdravstvene nege.

Radujemo se saradnji sa lokalnim zajednicama i nevladinim sektorom, poručuje ambasador Japana Akira Imamura.

(RTS)