Ivica Dačić na Samitu Nesvrstanih u Ugandi: Mnoge članice Pokreta ne priznaju nezavisno Kosovo

Više od hiljadu delegata zemalja članica i posmatrača razmatraju aktuelne svetske probleme, ratove i humanitarne krize, na 19. samitu Pokreta nesvrstanih, čiji je domaćin Uganda.

„Suočavamo se sa izazovima širom sveta, od ratova, nedostatka hrane, migracija, nezaposlenosti, terorizma do klimatskih promena. Zato je važno za nas da pronađemo nova i održiva rešenja da u interesu našeg članstva radimo za dobrobit čovečanstva“, kaže Jeje Odongo Abubakar, ministar spoljnih poslova Ugande.

Ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov navodi da su snaga i jedinstvo, kao i jačanje uticaja Pokreta, potrebni zbog trenutka u kome se svet nalazi.

„Kao druga po veličini institucija, posle Ujedinjenih nacija, moramo da igramo značajniju i efikasniju ulogu aktivnije učestvujući u preoblikovanju novog svetskog poretka“, kaže Bajramov.

Pokret nesvrstanih okuplja 193 države – članice Ujedinjenih nacija.

„Sigurno to u ekonomskom smislu nisu vodeće zemlje, kao što su neke zapadne zemlje ali u smislu obezbeđivanja političke većine u Generalnoj skupštini ovo je i dalje ključna međunarodna organizacija i za ineterese Srbije je bitno da budemo prisutni jer i dalje veliki broj zemalja članica Pokreta nesvrstanih ne priznaje takozvano Kosovo“, objašnjava ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Predsedavanje Pokretu nesvrstanih, azerbejdžanski predsednik predaće kolegi iz Ugande.

Očekuje se da Uganda nastavi rad na ostvarivanju glavnih ciljeva – mir i bezbednost u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija.

Najavljeno je potpisivanje deklaracije o Palestini.

„Veliki broj zemalja je upravo pominjao to – Gaza. Ne samo u smislu stradanja palestinskog naroda, nego Gaza kao sinonim za neefikasnost UN-a odnosno Saveta bezbednosti, koji nije u stanju da donese ijednu odluku kako zbog veta Sjedinjenih Američkih Država gde svi zameraju upravo na tome što je taj multilateralizam u jednoj opštoj krizi“, kaže Dačić.

Inače, na molbu predsednika Ugande, koji je prošle godine boravio u poseti Beogradu, Srbija je izradila i donirala zastave svih zemalja članica i učesnica ovogodišnjeg 19. samita Pokreta nesvrstanih.

(RTS)


Ostavite komentar