Iguman Sava obavestio diplomate o problemima SPC na KiM

Iguman Sava Janjić je naglasio da bi rešavanje pravnih izazova sa kojima se suočava Srpska pravoslavna crkva moglo značajno da doprinese promociji multietničnosti i tolerancije na KiM, od čega bi korist imale sve zajednice i dalji proces dijaloga, piše u objavi manastira Visoki Dečani na Tviteru.

Dodaje se da je otac Sava odgovarao na pitanja i razjasnio stav SPC o njenoj budućnosti i obezbeđenju njenog dugoročnog pravnog statusa, zaštiti našeg naroda i njegovih ljudskih prava i očuvanju svetinja SPC.

Kako se navodi, neposredni povod za skup je bila namera da se potvrdi čvrsta međunarodna podrška za sprovođenje odluke prištinskog ustavnog suda iz 2016. koja se tiče zemljišta Manastira Dečani i koju vlasti u Prištini još nisu sprovele.

„Ovu odluku suda su pre par dana odlučno podržali ambasadori zemalja Kvinte i šefovi misija EU i OEBS-a u Prištini povodom njene sedme godišnjice. Osim toga, ovo je bila i prilika da se izrazi jaka podrška za poštovanje prava i poštovanje verskih sloboda za sve zajednice na Kosovu i Metohiji“, ističe se u saopštenju.

Manastir Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji danas je posetilo 25 stranih diplomata, samo tri dana nakon poziva ambasadora zemalja Kvinte, EU i OEBS-a da se manastiru vrati 24 hektara zemlje, a na osnovu odluke ustavnog suda iz 2016. godine.

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode napisao je na Tviteru da je sa kolegama uživao u divnoj poseti Uneskovoj svetskoj baštini, manastiru Visoki Dečani.

„Danas smo uživali u još jednoj divnoj poseti Uneskovoj svetskoj baštini manastiru Visoki Dečani zajedno sa 25 kolega. U ime mojih kolega i mene, želim da izrazim iskrenu zahvalnost ocu Savi na gostoprimstvu“, naveo je Rode.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike