Hovenijer traži odlaganje sprovođenja odluke da evro bude jedina valuta na KiM

Džefri Hovenijer je na mreži Iks napisao da je na sastanku sa guvernerom centralne banke u Prištini Ahmetom Ismailjijem ponovio zabrinutost SAD zbog sprovođenja izmenjene uredbe o gotovinskom poslovanju.

„Pozivamo da se sprovođenje odloži kako bi se ostavilo dovoljno vremena za efikasnu tranziciju i javnu komunikaciju kako bi se ublažio negativan uticaj na građane“, naveo je Hovenijer. 

Ambasade zemalja Kvinte u Prištini pethodno su pozvale na suspenziju primene uredbe centralne banke u Prištini prema kojoj je od 1. februara evro jedino sredstvo za obavljanje gotovinskih platnih transakcija na KiM.

„Kvinta poziva na suspenziju primene uredbe kako bi se omogućio dovoljno dug prelazni period, kao i jasna i efikasna javna komunikacija“, navedeno je u saopštenju. 

Ambasade Kvinte izrazile su zabrinutost zbog uticaja uredbe, posebno na škole i bolnice i ukazale da će uredba, takođe, imati direktan uticaj na svakodnevni život ogromne većine Srba na KiM koji primaju isplate ili finansijsku pomoć od Srbije.

I američki Stejt department i nemačka vlada prethodno su, takođe, pozvali na odlaganje primene uredbe. 

Centralna banka u Prištini 17. januara saopštila je da će evro biti jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih platnih transakcija u gotovinskom i u platnom sistemu, kao i da ta mera stupa na snagu 1. februara ove godine.

(RTS)


Ostavite komentar