Globalna ekonomija iznenađujuće otporna – Svetski samit vlada šalje optimističnu sliku iz Dubaija

Iako su ekonomski izazovi usled geopolitičkih tenzija i ratova i dalje veliki, svet može da bude otimističan u prognozama. Optimistična je i na 11. Svetskom forumu vlada u Dubaiju direktorka MMF-a. Prognoza za globalnu ekonomiju, primećuje, bila je iznenađujuće otporna. Rast je premašio očekivanja u prošloj godini, a očekuje se da će globalna inflacija pasti tokom godine.

Kao optimističnu ili čak futurističku mnogi su ocenili knjigu o Četvrtoj industrijskoj revoluciji osnivača Svetskog ekonomskog foruma Klausa Švaba. Devet godina kasnije njegova predviđanja se ostvaruju.

„U novom inteligentnom dobu, tehnologija nije samo oruđe ili proširenje ljudskih sposobnosti, ona je sredstvo u oblikovanju sveta u kome svaki pojedinac ima priliku i mora da dostigne svoje maksimalne mogućnosti“, rekao je predsednik Svetskog ekonomskog foruma u Davosu Klaus Švab.

Na tom tragu je i domaćin skupa. Godišnji plan sa prioritetima je njegov predlog.

„Kada bismo čitali dnevne vesti, našli bismo tužan svet, pun negativnih događaja. Naš dan se ne završava sve dok ne nacrtamo kartu budućnosti koja poziva na optimizam kao izazov za bolju budućnost“, ističe šef diplomatije UAE Mohamed al Gergavi.

Drugu godinu zaredom delagaciju iz Srbije na Samitu u Dubaiju predvodi predsednica Vlade.

„Srbija se promenila znatno u proteklih sedam, osam godina. Postali smo zemlja koja je ekonomski uglavnom bila vođena poljoprivredom. Ali onda smo shvatili da u vreme četvrte industrijske revolucije manje zemlje poput Srbije mogu da rade kao start-ap nacije. Mi smo škola. Možemo brže da usvajamo znanje i da se menjamo. Imamo tradicionalno snažno STEM obrazovanje. I ako uhvatimo korak sa svim promenama, možemo postati jedan od vođa i pobednika četvrte revolucije“, istakla je predsednica Vlade Srbiej Ana Brnabić.

O potencijalnoj saradnji razgovara se i na marginama skupa. Rano jutros i pre samog otvaranja Samita predsednica Vlade razgovarala je sa ministrom za veštačku inteligenciju Ujedinjenih Arapskih Emirata. Na agendi su bili i politički razgovori – sa kolegama, premijerima Egipta i Kube.

Delegacija iz Srbije posetu Dubaiju nastavlja i sutra. A svetski forum počela je razgovorima o veštačkoj inteligenciji, a završiće ga potpisom na memorandumu o saradnji u toj oblasti. Srbija će se tako pridružiti inicijativi Falkon Ujedinjeni Arapskih Emirata.

(RTS)


Ostavite komentar