GIK usvojio obrasce, počinje prikupljanje potpisa i podnošenje lista za beogradske izbore

Predsednik Gradske izborne komisije u Beogradu Zoran Lukić kaže da od ovog trenutka svi ovlašćeni podnosioci izbornih lista mogu da krenu u prikupljenje potpisa, pravljenje izbornih lista i podnošenje GIK-u, pošto su usvojeni osnovni obrasci za to.

„Njima je rok od ovog trenutka pa 20 dana do održavanja izbora da predaju izborne liste“, rekao je Lukić za Tanjug.

Podsetio je na preporuke nadležnog ministarstva o broju birača na jednom mestu, dodajući da se očekuje usvajanje takve odluke na GIK-u za sedam dana.

„Preporuka i ODIHR-a i preporuka našeg ministarstva, pa i naša preporuka je da na biračkim mestima, a mi ćemo usvojiti tu odluku za nekih sedam dana, bude maksimalno 1.800 birača upisanih na tom konkretnom biračkom mestu. Dali smo mogućnost opštinama da uz jako obrazloženje na nekom biračkom mestu bude i preko 1.800. Na primer, ukoliko bi to ugrozilo pristupačnost biračkog mesta, ukoliko bi moralo da se podeli biračko mesto tako da jedno bude na spratu, naša je preporuka ipak da se pre svega vodi računa o pristupačnosti osobama sa invaliditetom“, rekao je Lukić.

Kad je reč o obuci članova biračkih odbora, Lukić podseća da je RIK još pre 15 dana započeo taj posao, u skladu sa preporukama ODIHR.

„Koliko vidim to se radi na zadovoljavajući način. Mi smo kao Gradska izborna komisija pozvali sve zainteresovane predlagače izbornih lista da dostave svoje predloge za obuke, kako bi što veći broj ljudi mogao da prođe te obuke i da budu kvalifikovani za rad u organima za sprođenje izbora“, rekao je Lukić.

Na pitanje šta je sledeći korak GIK-a, Lukić je rekao da sada čekaju predaje izbornih lista.

(RTS)