GIK Niš: Svima omogućen uvid u izborni materijal, o 8 prigovora odlučuje sud

Predsednica GIK-a Danijela Milićević je u saopštenju navela da GIK još radi i čeka sudske odluke po izjavljenim žalbama i dodala da su sve odluke koje je doneo GIK blagovremeno objavljene na internet stranici Republičke izborne komisije u skladu sa Zakona o lokalnim izborima.

Od 36 prigovora koji su podneti GIK Niša, na sajtu RIK-a je objavljeno šest rešenja o delimičnom usvajanju i 29 rešenja o odbacivanju prigovora, a za jedan prigovor doneto rešenje o obustavi postupka, jer je prigovor povučen.

Neki prigovori su odbačeni kao nepotpuni, neosnovani, a neki kao nerazumljivi ili nedozvoljeni.

Milićevićeva je navela da je svima predstavnicima izbornih lista koji su tražili omogućen uvid u birački materijal i da je tim povodom otvoreno i pregledano oko 160 džakova, odnosno izbornog materijala kao što su birački spiskovi i glasački listići, a da su uvid u materijal sa nekih biračkih mesta predstavnici različitih lista izvršili i po tri puta.

Iz GIK podsećaju da su na jučerašnjoj sednici nakon obavljanja uvida u izborni materijal i donošenja rešenja o ispravljanju zapisnika po prigovorima, doneli odluku o preliminarnim rezultatima za izbor odbornika u Skupštini grada Niša.

Prema tim rezultatima, koalicija okupljena oko SNS osvojila je 30 mandata, grupa građana „Dr Dragan Milić“ 16, koaliciji „Biramo Niš“ 10, pokret „Kreni promeni“ i koalicija „Ujedinjeni – Nada za Niš“ po dva, a manjinska Ruska stranka jedan mandat.

Predstavnici koalicije okupljene oko liste „Đorđe Stanković – Biramo Niš“ podneli su juče GIK-u Niša osam žalbi zbog odbijanja njihovih prigovora na rezultate izbora 2. juna.

Na sajtu RIK-a objavljene su i odluke GIK o odbijanju pojedinačnih prigovora među kojima su prigovori Grupe građana „Dr Dragan Milić“, koalicije „Biramo Niš- Đorđe Stanković“ kao i liste „Dr Savo Manojlović – Ja sam Niš – kreni promeni“.

(RTS)