Gerontodomaćice u redu da podignu dinare u Zubinom Potoku

Gerontodomaćice ističu da posao koji rade podrazumeva ljubav i humanost prema onima kojima je pomoć potrebna, optužujući vlasti u Prištini da ne zna za humanost i da bespoštedno pokušava da im oteža ionako težak život.

“Ne znam da li svet vidi u kakvoj smo situaciji i koliko smo nemoćni. Kad nemaš ništa i 10.000 dinara je pravo bogatstvo, a Priština i to hoće da nam uskrati”, naglašavaju sagovornici, a prenosi TV Most.

Lični pratioci, kojima je često naknada za pružanje usluga i nege bolesnog deteta jedino primanje, jer zbog situacije u kojoj se nalaze nisu u mogućnosti da rade, sada imaju muku više.

“Svi mi imamo svoje porodice, svoju decu. Odavde ih izdržavamo. Dosta je teška situacija, idemo u centralnu Srbiju kako biamo podigli svoje prihode. Trošimo vreme i energiju čekajući ovde u redu, umesto da to posvetimo deci sa kojom radimo“, kaže Bojana Radojević.

Prethodno za preuzimanje dela dinarskih zarada u iznosu do 10.000 dinara, u redovima su čekali prosvetni radnici, lekari i drugi zaposleni u javnim službama koje finansira Vlada Srbije.

U srpskim sredinama južno od reke Ibar, dinara nema odmah po stupanju uredbe Centralne banke u Prištini da ukine korišćenje dinara kao sredstva plaćanja i uvede evro kao jedinu valutu.

U dva pokušaja carina na Jarinju nije dozvolila prenos dinarskih pošiljki Narodne banke Srbije na Kosovo i Metohiju.

(RTS)