General Mojsilović sa novim komandantom Kfora o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji

Na sastanku u Beogradu razgovarano je o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i aktivnostima koje se mogu preduzeti radi unapređenja mira i bezbednosti na prostoru južne srpske pokrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

General Mojsilović je u razgovoru istakao da Vojska Srbije, u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehničkim sporazumom, Kfor prepoznaje kao jedinu legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i Metohiji.

Izrazio je očekivanje da će međunarodne snage bezbednosti preduzeti neophodne korake za deeskalaciju situacije u Pokrajini i zaštititi srpsko nacionalno, kulturno-istorijsko i versko nasleđe.

Načelnik Generalštaba je istakao značaj saradnje na svim uspostavljenim nivoima između Vojske Srbije i Kfora, a u cilju očuvanja bezbednosti i prevencije kriza, uz potpuno i nepristrasno sprovođenje mandata koji je Kforu dat rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ozkan Ulutaš je dužnost komandanta Kfora preuzeo od italijanskog general-major Anđela Mikelea Ristuče.

General-major turske vojske Ozkan Ulutaš 28. je komandant Kfora. On je ujedno i prvi turski general koji komanduje nekom misijom NATO-a, iako je Turska od 1952. godine članica Alijanse.

(RTS)


Ostavite komentar