Formira Radna grupa za položaj zaposlenih u ustanovama kulture

Odluka, koja se odnosi na ustanove kulture, čiji je osnivač republika, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave, doneta je na predlog ministarke kulture Maje Gojković, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Zadatak Radne grupe je da analizira postojeći normativni okvir, kojim se uređuju prava, položaj i plate zaposlenih u kulturi, dodaje se u saopštenju.

Radna grupa treba da sačini i podnese inicijativu za unapređenje materijalnog i radno pravnog položaja zaposlenih u kulturi nadležnim ministarstvima i vladi.

Formiranje Radne grupe predstavlja realizaciju dogovora iz decembra 2023. godine, i na osnovu tačke tri Sporazuma o unapređenju materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih u ustanovama kulture, podsetilo je Ministarstvo.

U Radnu grupu se imenuju predstavnici Ministarstva kulture, Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva finansija.

U njen sastav ulaze i predstavnici Generalnog sekretarijata Vlade, Samostalnog sindikata kulture Srbije i Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“.

U Radnu grupu se imenuju na predlog Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vojvodine i predstavnici Opere Srpskog narodnog pozorišta, navedeno je u saopštenju.

Premijerka Ana Brnabić je, na sastanku sa delegacijama Beogradske filharminije i Srpskog narodnog pozorišta 19. februara, navela je da bi na sednici Vlade trebalo da bude formirana Radna grupa sa zadatkom izrade plana i strategije za sistemsko povećanje zarada svih zaposlenih u institucijama kulture.

(RTS)


Ostavite komentar