Fon Kramon: Srbi se osećaju kao građani drugog reda

Viola fon Kramon na Kosovu i Metohiji boravi već četiri dana, tokom kojih se susrela sa predstavnicima vlasti, opozicije ali i predstavnicima srpske zajednice, kako iz medija, tako iz SPC i civilnog društva, kao i sa malim privrednicima.

„Mnogo glasova smo čuli da su Srbi uglavnom isključeni i da se mogu nazvati građanima drugog reda. Mislim da ovo mora ozbiljno biti uzeto u razmatranje. Otišla sam u Gračanicu i susrela se tamo sa predstavnicima Srba, ali i sa episkopom SPC. On mi je dao nekoliko primera diskriminacije koji uključuju javne usluge, upotrebu jezika, pritisak, koji nisu u skladu sa demokratskim standardima koje bi trebali da vidimo ovde. Zato pozivam vladu da zaista pokaže više volje i promeni pristup prema sopstvenim građanima“, navela je Fon Kramon.

Takođe, ukazala je i na slučaj hapšenja i sudski proces koji se vodi protiv Dragiše Milenkovića iz Kišnice, a koji je optužen za ratni zločin nad albanskim civilima u zatvoru u Lipljanu.

Navela je da Milenković sve vreme nakon rata živi na Kosovu, te da se pojavio jedan svedok koji ga je optužio i da se on drži u pritvoru što, kako je naglasila, ne liči na vladavinu prava.

„Čuli smo da u slučaju Dragiše Milenkovića nema dovoljno svedoka, ono što sam čula je da je ovo kritičan slučaj, jer ako ste živeli 23 godine i odjednom bez puno svedoka se desi ovo, čula sam da postoji jedan svedok i da se neko drži u pritvoru zbog toga, to ne liči na vladavinu prava“, rekla je ona na konferenciji za novinare nakon četvorodnevne posete KiM, prenosi Radio KiM.

Istakla je da su je Srbi upoznali sa sve češćim hapšenjima i optužbama za ratne zločine, čime se, kako su joj rekli, vrši pritisak na Srbe da se isele sa Kosova.

Na pitanje o ubistvu Olivera Ivanovića pre šest godina i tome da li su kosovski organi mogli više da učine na pronalasku počinilaca, kazala je da nije previše upoznata, ali da veruje da će pravda uraditi svoje. Takođe očekuje transparentan sudski proces, i nada se da ne postoji politička agenda zbog kašnjenja u sudskom procesu koji se vodi u Prištini.

Fon Kramon se nada da će se na severu ubrzo održati lokalni izbori u četiri opštine sa srpskom većinom.

„Nadam se da će se održati lokalni izbori. Na tim ljudima koji prikupljaju potpise je da započnu proceduru. Generalno, ne mogu da kažem da li je moguće ili nemoguće, zavisi od inicijatora da prikupi potpise, 20 posto potpisa građana je prag za peticiju. Mislim da je to moguće“, kazala je ona.

Rekla je i da evropski zvaničnici nisu ublažili rečnik povodom onoga što se desilo u Banjskoj 24. septembra prošle godine, ali i da je dobro da je Kfor povećao svoje trupe na severu Kosova.

Odgovarajući na pitanje o omogućavanju bezviznog režima za korisnike pasoša Koordinacione uprave, Fon Kramon je rekla da svima koji žive na Kosovu „treba omogućiti da uživaju u viznoj liberalizaciji“.

Objasnila je da onima kojima nisu izdati pasoši iz nekih razloga, nakon procedura trebalo bi da bude omogućeno slobodno putovanje.

Govoreći o dijalogu, Viola fon Kramon je istakla da je vidljiv napredak, te da je u poziciji da bi pokušala da kao vlada u Prištini ubedi građane u neophodnost implementacije postignutog.

Međutim, izrazila je zabrinutost da nakon izbora za Evropski parlament niko neće misliti o dijalogu Beograda i Prištine.

(RTS)


Ostavite komentar