Fon der Lajen: U interesu Prištine je da usvoji nacrt ZSO; Varhelji: U EU kroz dijalog

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je u interesu Prištine sprovođenje nacrta statuta ZSO i da bi to bio veliki iskorak, dok je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji istakao da Priština mora da udvostruči svoje napore da dijalog sa Beogradom uspe.

Ona je to rekla nakon predstavljanja izveštaja EK o proširenju, na pitanje albanskog novinara šta je sa zahtevom Prištine za pristupanje.

„Za Kosovo je važno da postoji jasan cilj učlanjivanja i to da bude jasno šta od Kosova očekujemo, a to je sprovođenje nacrta statuta ZSO. To bi bilo veliki iskorak, to je u interesu Kosova. Ako pogledamo Kosovo i Srbiju važno nam je da svakoj zemlji damo mogućnost da se približe EU. Podsticaj je mnogo pozitivniji i pitanje je šta ste vi uradili da se približite EU“, rekla je fon der Lajenova.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je da postoji zahtev Prištine da se pridruži EU i da je on u Evropskom savetu.

„Savet još nije zatražio mišljenje od EK. Mi smo spremni da ga damo. Naš utisak je da, kada je Kosovo u pitanju, evropski put se ostvaruje putem dijaloga. Kosovo mora da udvostruči napore da dijalog bude uspešan“, istakao je Varhelji.

(RTS)


Ostavite komentar