Fajnenšel tajms: Balkan frustriran zbog ubrzanog evropskog puta Ukrajine; Vučić: EU nam nikada nije pružala podršku kao Kijevu

Na Balkanu raste frustracija zbog ubrzanog puta Ukrajine ka članstvu u Evropskoj uniji, piše Fajnenšel tajms, navodeći da je Brisel kandidaturu Kijeva za pristupanje rešio rekordnom brzinom od početka invazije Rusije.

U tekstu navode izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da nema ništa protiv Ukrajinaca, ali da nivo podrške i dodeljivanje statusa kandidata Ukrajini u roku od godinu dana pokazuje da takva politička podrška nikada nije postojala za nas.

Britanski list podseća na obećanje Brisela o ubrzanju evrointegracija regiona i da je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel dao novi rok za članstvo do 2030. godine.

Navode ocenu predsednika Vučića da „opada sposobnost Unije da primi nove članice, da smo najpre čuli za 2025. godinu, a sada za 2030. Ko zna šta će se dogoditi za sedam godina?“.

List navodi da su pregovori Srbije u zastoju iz nekoliko razloga – među kojima je neuspeh normalizacije odnosa sa Prištine, da je Srbija jedina država Zapadnog Balkana koja nije uvela sankcije Rusiji, što joj je, ocenjuju u tekstu, umanjilo izglede za članstvo.

U tekstu podsećaju i na izjavu Žozepa Borelja posle razgovora u Briselu u četvrtak, da „bez normalizacije neće biti evropske budućnosti ni za Kosovo, ni za Srbiju“.

„Odlaganje članstva ne odražava realnost u Srbiji, ona je u mnogo boljem stanju nego što su bile Rumunija i Bugarska 2007. kada su ušle u Evropsku uniju“, rekao je predsednik Srbije za Fajnenšel Tajms.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike