EU spremna za nove članice, ali lidere Zapadnog Balkana napušta optimizam

Domaćin skupa na Bledu, u skladu sa imenom ovogodišnjeg foruma. Govor šefice diplomatije Tanje Fajon najviše je bio posvećen ugroženoj bezbednosti sa kojom se, kaže, suočava ceo svet. Zato je Slovenija u spoljnoj politici postavila dva prioriteta.

„Prvo, zaustaviti rat u Ukrajini. I drugo, da iskoristimo zamah i proširimo Evropsku uniju na Zapadni Balkan“, rekla je Tanja Fajon.

Korak dalje otišao je prvi čovek Evropskog Saveta Šarl Mišel. Ukoliko Evropska unija želi da bude kredibilan partner Zapadnom Balkanu, dve strane, kaže, moraju da razgovaraju o datumima.

„Dok pripremamo sledeću stratešku agendu Evropske unije, moramo sebi postaviti jasan cilj, moramo biti spremni, sa obe strane, do 2030. da se proširimo. Vreme je da se bavimo proširenjem, treba da zemlje Zapadnog Balkana nazovemo budućim članicama“, rekao je Mišel.

Bez prevelikog optimizma

Oni koji čekaju pred vratima Unije nisu optimistični, naprotiv. 

„Prvi razlog je taj što proces traje tako dugo i ne nazire se kraj. Drugi je taj što se stalno menjaju kriterijumi ili ono što treba da uradite da biste napredovali. Stalno se pomeraju stative tog gola u koji treba da zabijete loptu. I to je nešto što frustrira“, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Premijer Albanije Edi Rama u svom stilu. 

„Osećam se tragično-optimistično kada je u pitanju pristupanju EU, kao da smo u autobusu, ali je ipak bolje od ruskog aviona“, rekao je Rama.

Kaže da ne veruje da će Albanija postati članica Unije do 2030, ali da će biti dobro ukoliko se  realizuje sve što je Šarl Mišel rekao.

„Spomenuli ste frustracije. Da, ima ih dosta. Neka istraživanja javnog mnjenja kažu da 80 odsto stanovništva protiv pristupanja EU“, rekao je Dimitar Kovačevski, premijer Severne Makedonije.

Premijerka Brnabić odgovara Kurtiju

Među govornicima i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti. Moderator skupa konstatuje da pet zemalja EU ne priznaje Republiku Kosovo.

„Diplomatskim naporima sa pojedinačnim zemljama, ali i sa Briselom, uslovili su malo bolje raspoloženje među tim zemljama. Kosovo je u top zemalja Zapadnog Balkana po političkim pravima, civilnim slobodama i vladavini prava“, rekao je Kurti.

Premijerka Brnabić je podsetila da je na KiM samo od početka ove godine pucano na šestoro pripadnika srpskog naroda i da ni protiv koga nije pokrenuta istraga.

„Na njih se pucalo. Nije podignuta istraga ni protiv koga, niko nije ni u zatvoru, ni u pritvoru. Ne postoji pravda ukoliko pucate na Srbe na KiM, jednostavno ne postoji“, rekla je Brnabićeva.

Drugi primer je, kaže, to što je na slobodi Albanac, pripadnik takozvanog KBS-a, velikosovske policije, koji je upucao 11-godišnjeg dečaka i 21-godišnjeg mladića na Božić.

„Upucati jedanaestogodišnjeg dečaka na Božić i biti na slobodi. A jedan od Srba koji je još uvek u pritvoru zato što je optužen za ilegalnu gradnju. I on je u pritvoru već 21 mesec. U istražnom pritvoru 21 mesec. Sada će biti dve godine da su ljudi u istražnom pritvoru, na toj teritoriji za koju Aljbin Kurti kaže da je svetionik vladavine prava i demokratije“, rekla je Brnabićeva.

I drugi dan strateškog foruma na Bledu biće rezervisan za evropsku perspektivu regiona, sa nimalo optimističnim imenom – Zapadni Balkan: Sve se menja, ali sve ostaje isto? 

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike