EU osudila upad u Poštanske štedionice na KiM, poziva Prištinu i Beograd na dijalog

U saopštenju portparola Petera Stana se navodi da su operacije Kosovske policije u ponedeljak na severu Kosova eskalatorni i jednostrani potez Prištine na koji EU gleda „sa zabrinutošću“.

„Zatvaranje i konfiskacija kancelarija Poštanske štedionice bez prethodne najave ili koordinacije i samo nekoliko dana nakon poslednjeg sastanka u okviru dijaloga, koji se bavio pitanjem ovih prostorija , eskalirajući je potez protivan duhu normalizacije“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je „nekoordinirano delovanje jedne od strana ponovo ugrozilo implementaciju Sporazuma o putu ka normalizaciji“.

Operacija kosovske policije ugrožava i tekuće pregovore o privremenom rešenju za ljude pogođene uredbom Pristine o gotovinskom poslovanju, navodi se u saopštenju Petera Stana

„U odsustvu održivih alternativa, ova akcija će imati negativne efekte na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica koje ispunjavaju uslove za finansijske transfere iz Srbije“, piše u saopštenju.

Po oceni EU, operacija u ponedeljak ponovo je dokazala da kosovske vlasti “daju prednost jednostranim i nekoordinisanim akcijama, a ne saradnji sa svojim prijateljima i saveznicima”.

Predviđeno je da se status svih struktura i službi koje podržava Srbija reši u okviru Dijaloga, u vezi sa uspostavljanjem Zajednice opština sa srpskom većinom, saopštio je Stano.

„EU apeluje na Kosovo i Srbiju da se vrate za pregovarački sto i da se slože sa najnovijim kompromisnim predlogom koji je predložio posrednik u dijalogu, koji omogućava korisnicima da primaju finansijske transfere iz Srbije“, navedeno je u saopštenju EU.

(RTS)