Eskobar: Tenzije na severu KiM zbog nespremnost Prištine da sasluša međunarodnu zajednicu

Američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, izjavio je da je Prištine nepotrebno izazvala tenzije insistiranjem na korišćenju opštinskih objekata.

„Postoje i druge zgrade iz kojih se može raditi, a ako ništa drugo, pandemija korona virusa nas je naučila da možemo da radimo i sa alternativnih lokacija“, rekao je Eskobar za radio Bi-Bi-Si. 

On je istakao da su napori međunarodnog faktora da koordinira sa privremenim prištinskim institucijama naišli na otpor.

„Nije bilo potrebe da se ide u te zgrade…Kurti nas je uverio da će ti gradonačelnici vršiti samo administrativna ovlašćenja i obavljati osnovne opštinske usluge“, naveo je američki izaslanik.

On je ponovio da se krug nasilja mora prekinuti i da obe strane, i Beograd i Priština, imaju odgovornost da deluju u tom pravcu.

„Ohrabrili smo obe strane da se uključe u dijalog“, poručio je Eskobar.

Eskobar će zajedno sa evropskim izaslanikom za zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom posetiti Prištinu i Beograd 5. i 6. juna.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je 30. maja da je zbog nekoordinacije privremenih prištinskih institucija sa SAD, u vezi sa akcijama na severu, Priština isključena iz najvećih vojnih vežbi NATO saveznika u region Balkana, DEFENDER-Europe. 

(RTS)


Ostavite komentar