Eskobar: Kurti me nije uverio da je posvećen normalizaciji, ostavke gradonačelnika su brži put do izbora

Gabrijel Eskobar je rekao da su SAD, uoči naredne runde dijaloga u Briselu, od Beograda i Prištine zatražile posvećenost konkretnim obavezama u vezi sa sporazumom o normalizaciji odnosa i aneksom o njegovoj primeni.

Eskobar je u intervjuu za Glas Amerike naveo da od Aljbina Kurtija nije dobio uveravanja da je posvećen primeni sporazuma, što je Kurti u ponedeljak objavio na Tviteru.

„A to, kada je reč o kosovskoj strani, znači predstavljanje nacrta Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom. Kurti se nije obavezao da će to učiniti. U suštini onoga na šta se obavezao je da će prisustvovati sastancima u Briselu i ništa više od toga“, rekao je Eskobar.

Eskobar je podsetio da su već vidljive posledice koje bi mogle nastupiti – ukoliko Beograd i Priština propuste priliku za normalizaciju odnosa.

„Reč je o merama koje je uvela Evropska unija koje se ogledaju u nemogućnosti napretka u nekim od mehanizama pristupnog procesa – koje su prilično ozbiljne. Iako ih Kosovo označava kao sankcije – tu nije reč o pravim kaznenim merama. Za Srbiju bi to takođe bilo veoma slično. U vezi sa Kosovom – radi se i o mogućnostima za nova priznanja, donatorske konferencije, strateški bilateralni dijalog sa Sjedinjenim Državama i bliski odnos sa NATO. Nažalost, ukoliko ne bude napretka – sve to će biti propušteno ove godine. I za Srbiju će biti vrlo slično. Mislim da će Evropska unija želeti da vidi jasne signale o zainteresovanosti za primenu sporazuma o normalizaciji dok budu razmatrali u kolikoj meri je Srbija napredovala u pristupnom procesu“, istakao je Eskobar.

„SAD nastavljaju da daju snažnu podršku dijalogu“

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države nastavljaju da daju snažnu podršku dijalogu, koji predvodi Evropska unija.

„Vidimo ga kao način za ostvarivanje mirnih i produktivnih odnosa između Kosova i Srbije. Imajući u vidu činjenicu da je u februaru i martu postignut važan dogovor o normalizaciji – strane u procesu želimo da zamolimo da ozbiljno shvate obaveze iz tog sporazuma kako bi napredovale u ispunjavanju postojećih i ranijih obaveza. Želimo da se napredak u okviru dijaloga i Ohridskog sporazuma ostvari tokom ove godine“, ukazao je Eskobar dodavši da se u četvrtak očekuje neki vid napretka.

Govoreći o Ohridskom sporazumu, Eskobar je naveo da je taj sporazum istorijski i veoma širokog obima.

„Reč je o istinskom sporazumu o normalizaciji po evropskim merilima, ali i prilika za napredak jer dve zemlje proces integracija mogu da usklade sa evropskim strukturama. Dakle, obema zemljama pruža mogućnost da napreduju u ostvarenju strateških ciljeva – evropskih integracija. Međutim, od njegovog postizanja, bili smo svedoci niza eskalacija i beskorisnih aktivnosti koje su stopirale napredak. Potrebno je prevazići sve izazove aktuelne od marta i verujem da je to moguće. Nadamo se da će ispunjavanjem odredbi i rešavanjem otvorenih pitanja biti moguće zaključiti sve izazove u koje spadaju izbori, registarske tablice, lične karte i druge teme koje bi mogle biti izvor eskalacije. To je zaista važno zbog rešavanja čitavog spektra pitanja“, istakao je Gabrijel Eskobar.

Govoreći o situaciji na severu Kosova i Metohije, Eskobar je ocenio da bi ostavke gradonačelnika brži i bolji način za održavanje novih izbora na kojima bi učestvovali Srbi.

„Rešenje koje obuhvata peticiju nikada do sada nije bilo primenjeno. Brojni propisi i zakoni koji bi se odnosili na to nisu na snazi. Ipak, mi podržavamo bilo kakav način, usklađen sa Ustavom, kako bi se održali izbori. Tražimo od srpske zajednice da učestvuje u glasanju, kada izbori budu raspisani“, naveo je Eskobar i dodao da prate situaciju.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike