Episkop Teodosije Srbima na KiM: Ne napuštajte svetu zemlju, ostavite je deci svojoj

Ovu poruku episkop je vernicima uputio iz crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Babinom Mostu kod Obilića, u kojoj je sa sveštenstvom služio svetu liturgiju.

Okupljenim vernicima, preostalim u više srpskih sredina u opštini Obilić, episkop je preneo da nam današnje Sveto jevanđelje govori o čvrstoj veri u Gospoda.

„I kada smo u opasnosti, u neprilici, nevolji, bolesti, nemaštini, treba da se setimo Gospoda i da stremimo da budemo bliži Gospodu. A možemo da mu se približimo, u vreme časnoga posta, molitvom i postom, znajući da kada smo u njegovoj blizini da ćemo dobiti isceljenje duše i tela“, rekao je vladika Teodosije.

Dodao je „ako imamo mir Božji u sebi, onda ništa nam spolja ne može nauditi, nikakav strah nas ne može smutiti i onda nećemo praviti greške, onako kako ih često pravimo u ovom životu“.

„Imamo mir Božji u nama, znači da imamo braćo i sestre ljubavi prema Bogu, prema Crkvi, prema ovoj svetoj zemlji kojom hodimo i kojom su hodili naši preci, prema ovim svetinjama koje su nam date od Boga i od naših svetih. Ako imamo tu ljubav onda nećemo pogrešiti“, rekao je vladika.

Ukazao je da se varaju oni koji su okrenuti samo sebi i sticanju materijalnog, misleći da time postižu zemaljsku sreću i zemaljski mir.

„Jedini pravi mir i blagostanje i sreća dolaze od Gospoda. To je ono što ne prolazi. Ovo zemaljsko je kao senka i san. Sada ih vidimo ali ih onda nema. A sa ovim životom treba da zadobijemo večni“, preneo je vladika.

Preostalim Srbima u opštini Obilić i šire na Kosovu i Metohiji poručio je da su kao narod Božji i narod pravoslavni, primili veru, krsno ime, svetinje, zemlju i sve to i nasledstvo.

„A na nama je da to sačuvamo i da životom svojim osveštamo i na nama je da sve to predamo ovoj deci. I ona imaju pravo i na ovu zemlju zemlju i na ovu lepotu ina ove svetinje, kao što smo i mi imali pravo. Onda nećemo pogrešiti i imaćemo spokojstvo i mir Božji u duši“, istakao je vladika.

Čestitajući vernicima praznik, eposkop im je poželeo da ih ukrepi, dometne i snage i hrabrosti i svega da opstanu svoji na svome, zajedno sa svojom crkvom.

„Niste sami. Tu su i sveštenici, tu su i monasi, tu su naše svetinje. Tu su vaši bližnji koji ni po kakvu cenu neće da napuste ove svete prostore. Znači niste sami a svi smo mi sa Gospodom, koji nas nikad neće napustiti ako mi njega ne napustimo, koji od nas nikad neće okrenuti glavu ako mi ne okrenemo glavu od Gospoda i krenemo suprtonim putem. Neka bi nas Gospod prosvetlio, i naučio rečju svojom da budemo njegovi verni ljudi, verne sluge, kako bi i mi ostvarili ono šta Gospod od nas očekuje“, poručio je vladika Teodosije tokom liturgije u Babinom Mostu.

(RTS)