Eparhija Raško-prizrenska: Molimo se da se nasilje iz 2004. nikada ne ponovi

„Pred 20. godišnjicu martovskog pogroma 2004. sa bolom se sećamo uništavanja naših svetinja. Molimo se Gospodu da se ovakvo nasilje nikada ne ponovi i da svi ljudi na KiM žive u miru i poštovanju duhovnog i kulturnog nasleđa svih zajednica“, navedeno je u objavi Eparhije na društvenoj mreži Iks.

U postu je objavljen i snimak paljenja crkve Svetog Apostola Andreja u Podujevu tokom pogroma.

Neposredan povod za sprovođenje pogroma bilo je objavljivanje vesti o davljenju trojice albanskih dečaka u reci Ibar, u selu Čabra, u srpskoj opštini Zubin Potok, za čiju su smrt albanski mediji okrivili Srbe iz susednog sela Zupče.

Uoči godišnjice martovskog pogroma i etničkog čišćenja srpskog naroda iz marta 2004. godine, Srpska lista reagovala je na, kako su naveli, laži koje je partija „Samoopredeljenje“ premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija objavila o tom događaju.

Kancelarija za KiM ocenjuje da, kao i 2004. godine, „albanski šovinisti pokušavaju da zloupotrebe tragičnu smrt dece kako bi racionalizovali svoje podmukle namere prema srpskom narodu, a Kurtijeva ideologija prikazuje se u svom pravom zločinačkom svetlu“.

(RTS)