Eparhija raško-prizrenska: Briga za svoje svetinje nije akt mržnje, već civilizacijska dužnost

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Beka Beriša je pre nekoliko dana izneo optužbe račun SPC zbog posete vladike  Teodosija i njegovih saradnika arheološkoj lokaciji manastira Bogorodice Hvostanske u opštini Istok,  4. marta, nakon koje je, podseća Eparhija usledio napad na tu lokaciju od strane nepoznatih osoba, koje su oštetile ogradu kompleksa.

Takve optužbe su grube i neosnovane, ističu iz Eparhije.

Navode i da ostaju zabrinuti za Bogorodicu Hvostansku, kao jednu od značajnih istorijskih svetinja SPC, koja je uvrštena u specijalne zaštićene zone zajedno sa blizu 50 drugih objekata SPC na KiM, kao i da najnovija šteta na tom lokalitetu pokazuje da su objekti crkve i dalje ugroženi i da im treba zaštita pošto na tom prostoru ne živi srpsko stanovništvo i lokaciju ne obezbeđuje policija.

„Optužbe gospodina Beriše da naša Crkva širi mržnju time što vodi računa o svojim svetinjama koje su kao takve ubeležene i u zakone Kosova zapravo predstavlja sama po sebi izraz etničke i verske mržnje ali i pokazatelj da je oštećenje ograde oko ovog lokaliteta neposredna posledica mržnje koja se sistematski širi protiv SPC i naših duhovnih i verskih objekata od kojih je više od 150 oštećeno ili oskrnavljeno nakon rata 1999. od strane albanskih ekstremista“, navodi Eparhija.

Eparhija apeluje da se ovaj lokalitet zaštiti i da se ispravno obeleži u skladu sa nazivom koji stoji u zakonu o specijalnim zaštićenim zonama.

U protivnom, ističe Eparhija, postoji mogućnost da će biti izložen daljem vandalizmu i istorijskom revizionizmu koje sprovode pojedinci vlasti u Prištini, kršeći osnovne temelje ljudskih i verskih sloboda koje postoje u demokratskom svetu.

(RTS)