Eksproprijacija zemljišta na severu KiM – Srbi poručuju da neće dozvoliti oduzimanje dedovine

U Prištini su tokom prošle i ove godine doneli više odluka o eksproprijaciji zemljišta u privatnom i društvenom vlasništvu na severu Kosova. Na nekim parcelama već su izgradili baze za potrebe specijalne policije.

Nakon protesta vlasnika imanja, formalno je održana i rasprava, a nezadovoljstvo izraženo tokom javnih diskusija u Leposaviću i Zubinom Potoku, nije promenilo odluku vlade. Naprotiv.

„Odeljenje za eksproprijaciju je konstatovalo da su zadovoljene pravne odredbe i odlučeno je da se u Vladi procesuira preliminarni predlog odluke kojim se odobrava zakonitost eksproprijacije nepokretnosti koje su potrebne za realizaciju infrastrukturnih projekata u javnom interesu. Za realizaciju projekta potrebno je da se izvrši procedura eksproprijacije, procena imovine za sve vlasnike“, rekao je Avni Zogijani, zamenik ministra životne sredine.

Odluka obuhvata katastarske zone Šaljska Bistrica, Lešak, Košutovo u opštini Leposavić i Brnjak, Zubin Potok, Velji Breg, Banje i Gornji Jasenovik u opštini Zubin Potok.

U Drenu kod Leposavića su tokom zime počeli protesti vlasnika imanja. Na javnim raspravama poručili su da će životima braniti imanja.

Verbalno, podršku su im pružili predstavnici vlade, a na terenu i zvaničnici Srpske liste i opštinski predstavnici.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ističe da je očigledno da Kurti ne haje za smirivanje tenzija, dijalog i normalizaciju odnosa, već novim institucionalnim pritiscima i pretnjama po ostanak i opstanak srpskog naroda, želi da protera Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta.

Slavko Simić, predstavnik Srpske liste iz Leposavića smatra da Kurti želi da nastavi sa represijom nad Srbima i da ne želi mir na terenu, već da hoće da ugrozi dijalog.

„Srbi koji ovde žive neće dozvoliti oduzimanje njihove dedovine. Bićemo spremni da odbranimo naše pravo na postojanje i ono što je naše“, poručio je Simić.

U Gornjem Jasenoviku, iznad Gazivoda, izgrađena je najveća baza za pripadnike specijalne jedinice policije na severu. Prema tvrdnjama iz Prištine, za sada ih na severu Kosova ima sedam.

U poslednjem izveštaju nevladinih organizacija o pulsu javnosti na severu Kosova, navodi se da se 32 odsto ispitanika izjasnilo da se oseća donekle bezbedno, dok se 29 odsto oseća potpuno nebezbedno.

Kada je u pitanju izgradnja baza specijalnih jedinica policije, 36 odsto ih vidi kao bezbednosnu pretnju Srbima, 34 odsto ne podržava gradnju, a 26 odsto smatra da je to demonstracija moći i dominacije.

(RTS)


Ostavite komentar