Eksproprijacija srpske imovine na KiM – suprotno Ahtisarijevom zakonu i bez naknade

Novom odlukom o eksproprijaciji privatnog zemljišta, vlada u Prištini krši i zakon i prava vlasnika – ocenjuju diplomatski predstavnici najuticajnijih zapadnih zemalja i organizacija.

Naglašavaju da je odluka o finalnoj eskproprijaciji 100 parcela u vlasništvu Srba u Zubinom Potoku i Leposaviću, doneta iako sudski postupci još nisu završeni.

“Neophodno je da Vlada osigura da eksproprijacije budu u skladu sa zakonom i da se poštuju prava vlasnika imovine i zainteresovanih strana. Pored toga, izneli smo Vladi zabrinutost da nacrt zakona o eksproprijaciji nije u skladu sa obavezama koje je Kosovo preuzelo prema Ahtisarijevom planu i pozivamo je da potvrdi posvećenost principima Ahtisarija, uključujući zaštitu i promociju prava nevećinskih zajednica“, navodi se u saopštenju Kvinte.

Građanima nije ponuđena nikakva naknada

Eksproprijaciju zemljišta u Leposaviću i Zubinom Potoku, vlada pravda gradnjom objekata od javnog interesa.

U javnim raspravama prošle godine nezadovoljnim vlasnicima imanja nisu objasnili šta grade.

Na terenu na pojedinim parcelama označenim za eksproprijaciju, već su izgrađene baze specijalne pogranične policije.

Pored toga što je eksporopijacijom prekršila sopstvene zakone, problem je i što nije ponudila ni naknadu za oduzetu zemlju.

“U ovoj odluci je navedeno da nezadovoljni građani imaju pravo tužbe, ali da se ova tužba može podneti samo zbog utvrđene naknade za oduzetu nepokretnost. U odluci stoji da je ta naknada, odnosno visina naknade, sastavni deo ove odluke, međutim toga nema. Niko još uvek ne zna, niti može saznati koliko će dobiti obeštećenje za imovinu koja mu je oduzeta“, objašnjava zastupnik dela oštećenih Nebojša Vlajić.

Prokopavani putevi u selu Banje

Jedna od policijskih baza je u selu Gornji Jasenovik, iznad jezera Gazivode.

Da li iz nje ili iz neke druge od više baza na severu Kosova, policajci su proteklih dana prokopavali puteve u selu Banje, kod Zubinog Potoka.

„Meštani su veoma uplašeni u ovom trenutku, nemaju kome da se obrate. Takođe, videli smo juče izjavu da je navodno Kfor podržao tu akciju, što smatram da apsolutno nije tačno. Kosovska policija dugim cevima prekopava njihovo imanje i sprečeva im da normalno funkcionišu. Ti ljudi mahom žive od poljoprivrede, od stočarstva i prinuđeni su da obilaze svoja imanja i tu rade. Sada je to nemoguće“, ukazuje Milija Biševac, politički aktivista u Zubinom Potoku.

Obraćanje policiji bez efekta

U policiji tvrde da su puteve blokirali zbog šverca iz centralne Srbije i delovanja „kontra bandi“. Meštanima čija je imovina oštećena poručuju da mogu da se jave pograničnoj policiji „kako bi se pronašlo rešenje“.

U Zubinom Potoku, međutim, kažu da dosadašnja obraćanja policiji nisu imala efekta.

„Osećaju se apsolutno uplašeno i nemoćno jer nemaju kome da se obrate. Apsolutno ovde već dugo ne postoji vladavina prava i Srbi izgleda da ovde nemaju nikakva prava po pitanju zaštite lične imovine“, rekao je Biševac.

Srpska lista je u danu odluke o eksproprijaciji ocenila da se radi o klasičnoj otimačini srpske zemlje i nastojanju da se kroz institucionalno nasilje i represiju Kosovo i Metohija očiste od Srba.

Od međunarodne zajednice, Srpska lista i Kancelarija za Kosovo i Metohiju očekuju da se jasno i nedvosmisleno osudi odluka Prištine o eksproprijaciji. Traži vraćanje na prethodno stanje i uklanjanje nelegalne baze sa monoetničkim parapolicijskim jedinicama.

(RTS)