Eksplozivne naprave bačene u dvorišta Srba u Kosovskom Pomoravlju; Stano: Zabrinuti smo, ovo nije korak ka deeskalaciji

Najpre oko 2.20 bomba je bačena u dvorište kuće Vladice Aritonovića, zamenika predsednika opštine Ranilug. Druga bomba, oko 2.30 bačena je na kuću Srđana Ristića, direktora predškolske ustanove.

Treća bomba koja nije eksplodirala bačena je na kuću Zorana Ristića, direktora Centra za socijalni rad.

Policija na licu mesta vrši uviđaj.

Kako je za RTV Puls potvrdio zamenik direktora policije za region Gnjilana, Šaban Azizi policija je obavila uviđaj i ustanovila da nije bilo žrtava i povređenih, ali da je načinjena veća materijalna šteta.

Kancelarija za KiM ističe da je reč je o brutalnom zastrašivanju predstavnika Srpske liste koji dolaze svega nekoliko dana nakon pretnji Aljbina Kurtija da će Srbi i Srpska lista da “pate i plate”.

Kurti je, kako navodi Kancelarija, svoj naum počeo da ostvaruje prvo hapšenjem trojice Srba, a sada vidimo i da su na tri srpske kuće bačene bombe.

„Očekujemo da se ovi mučki napadi na predstavnike Srpske liste najozbiljnije shvate i istraže, jer šalju jasnu poruku i pretnju Srbima da napuste svoja vekovna ognjišta“, navodi Kancelarija za KiM.

Kancelarija će o ovim sinhronizovanim i osmišljenim napadima obavestiti i međunarodne predstavnike jer se ovakva dela s obeležjima terorizma ne smeju olako shvatiti.

Pet eksplozivnih naprava bačeno je u poslednjih mesec dana na srpske kuće i objekte u Kosovskom Pomoravlju.

Ministarstvo za rad: Najoštrije osuđujemo napade

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja najstrožije osuđuje teroristički napad na porodičnu kuću direktora Centra za socijalni rad Kosovska Kamenica i Ranilug Zorana Ristića.

„Kontinuirano zastrašivanje Srba na Kosovu i Metohiji, i brutalni napadi na predstavnike srpskih institucija postali su dnevna politika koja se sprovodi na teritoriji tzv. države Kosovo*, čiji je jedini cilj proterivanje srpskog naroda sa teritorije sopstvene države“, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad.

Dodaje se da su napadi na predstavnike institucija Srba na Kosovu i Metohiji samo jedan od načina zastašivanja i unošenja panike i nesigurnosti među srpski narod.

„Ministarstvo poziva sve nadležne institucije na Kosovu i Metohiju i celu međunarodnu zajednicu da hitno reaguju, privedu odgovorne za ova necivilizacijska i krvična dela pravdi, i spreče dalju eskalaciju nasilja prema Srbima i zaštite srpske institucije i njihove zaposlene od terora, koji se nad njima sprovodi“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da Ministarstvo za rad osuđuje i napade na kuće direktora predškolske ustanove „Pčelica Maja“ u Ranilugu Srđana Ristića, kao i zamenika gradonačelnika Opštine Ranilug Vladice Aritonovića.

(RTS)


Ostavite komentar