Drecun: Kurti se neće zaustaviti, najvažnije ukinuti mu bilo kakvu vojnu pomoć

Priština od danas ukida dinar kao sredstvo plaćanja na Kosovu i Metohiji. Jedino sredstvo plaćanja trebalo bi da bude evro.

Ipak, Priština je najavila prelazni period za uvođenje evra kao jedine valute na Kosovu i Metohiji. Zbog te odluke, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, razgovarao je sinoć sa ambasadorima zemalja Kvinte i sa šefom delegacije Evropske unije.

Milovan Drecun kaže za RTS da je reč o jednom u nizu veoma štetnih poteza koje povlači administracija u Prištini, a koji su upereni protiv opstanka normalnog života srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Navodi i da takav potez ima dvostruki cilj.

„S jedne strane, Priština želi da maksimalno protera državu Srbiju i njeno prisustvo na Kosovu i Metohiji, da eliminiše sve institucije koje mogu da se povežu sa našom državom, a s druge strane da u potpunosti onemogući jedan normalan život srpskom narodu i da mu jednostavno učini budućnost bez perspektive. Ako preduzimate takve poteze, vi onda direktno udarate na normalan život, na bezbednost ljudi, na sve ono što čovek treba da radi“, ukazuje Drecun.

„Kurti se neće zaustaviti“

Ocenjuje da je ovo jedan od najtežih udaraca, ali smatra da se Kurti neće zaustaviti ni na tome.

„On želi po svaku cenu da natera i Beograd, da Kosovo tretira kao državu. Znate, traže nekako licenciranje neke od naših banaka i to po zakonima takozvanog Kosova da bi jednostavno naterao Beograd da se prema našoj teritoriji odnosi kao prema nekakvoj državi. S druge strane je očigledno da i taj zapadni deo međunarodne zajednice koji može da utiče na ponašanje Prištine oglušuje se izgleda o sve naše zahteve, naše molbe, o sve naše činjenice i argumente koje iznosimo, da to može da izazove jednu možda sada najtežu destabilizaciju i krizu na Kosovu i Metohiji“, ocenjuje Drecun.

Smatra da je Kvinta zaista želela da zaustavi Kurtija u toj nameri, da je to već mogla da uradi a ne da se čeka posljednji trenutak. To se, kaže, može oceniti kao jednostavno prihvatanje Kurtijeve politike da snažnim udarima na život srpskog naroda na KiM, vrši pritisak na Beograd da pravi političke ustupke i da se u razgovorima u Briselu, u dijalogu, zapravo rukovodi onim što Priština traži.

„Priština po svaku cenu hoće da postigne de fakto priznanje i da se Beograd složi sa članstvom tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama. Sada kada ne možete da izvršite direktan pritisak na Beograd, on se vrši, tu je i članstvo u EU, onda vi vršite pritisak na srpski narod, maksimalno mu onemogućavate normalan život. Srbi kreću sa iseljavanjem, nije to sada masovno iseljavanje, ali se smanjuje broj Srba koji ostaju na KiM“, upozorava  predsednik skupštinskog odbora.

Smatra da Kurti ne poštuje dogovore zato što mu se to dozvoljava od strane onih koji mu, kako kaže „čuvaju leđa“ i toj samoproglašenoj državi Kosova.

„Da nema te podrške, drugačije bi on pregovarao, znao bi dokle može da ide. Ali on je ohrabren. Najvažnija stvar je da se Kurtiju ukine bilo kakva dalja pomoć na tom vojnom planu i podrška u transformaciji KBS u tzv. Vojsku Kosova. Na to je najosetljiviji. Ako hoćete da ga zaista naterate da se ponaša onako kako bar čujemo u javnosti od nekih zapadnih političara, onda morate da prekinete tu podršku“, naglašava Drecun.

Takođe, ukazuje i da Kurti neće da formira Zajednicu srpskih opština i da je to jasno i glasno rekao. Ali ga, kaže Drecun zanima da nanese što je moguće veću štetu srpskom narodu, jer smatra da je to najveći pritisak na Beograd.

„Ja se bojim da bi zbog realizacije tog cilja, Kurti mogao nastaviti sa preduzimanjem i drugih aktivnosti. Vidite, stalno izmišljaju neke mere koje su štetne u opstanku srpskog naroda“, kaže Drecun.

NATO razmatra povećanje broja vojnika

Navodi da je u Briselu u sedištu NATO-a imao razgovore i da ta alijansa sada razmatra povećanje broja vojnika. 

„Kažu razmatramo da li treba pored ovog najvećeg povećanja u poslednjih deset godina, da dalje povećamo vojnike, da li to treba da bude rezervni sastav ili aktivni pripadnici, vi vidite da oni izgleda planiraju i očekuju novu krizu i novu destabilizaciju na Kosovu i Metohiji. A to samo može da se desi posezanjem Aljbina Kurtija za nekim dodatnim merama protiv srpskog naroda“, procenjuje novinar.

To, zaključuje Drecun, onda izaziva jednu tešku dilemu, da li uopšte neko na zapadu želi da zaustavi Kurtija u pogubnom delovanju na opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

(RTS)


Ostavite komentar