Dragan Đilas: Izveštavanje o prigovorima na izbore nisu bili važna tema za RTS

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) u svom otvorenom pismu upozorava direktora i urednike da je „to u šta su pretvorili centralnu informativnu emisiju jedna od najvećih sramota u istoriji Javnog servisa“.

Đilas je, da bi to dokazao, u pismu preneo analizu onoga što je emitovano i što nije emitovano na programima RTS, posebno u Dnevniku od 9. do 19. januara, i naveo brojne primere, poput činjenice da za RTS izveštavanje o prigovorima i primedbama na izbore održane 17. decembra za Javni servis nije bio važna tema.

„U periodu od dana održavanja izbora do danas i pored ogromnog broja primedbi opozicije na regularnost izbora, RTS nije emitovao nijednu jedinu debatnu emisiju u kojoj bi predstavnici opozicije i vlasti mogli da iznesu svoje argumente“, ukazao je Đilas.

Naglasio je da „analiza sadržaja Dnevnika 2 tokom od 9. do 19. januara pokazuje da nijednom nije izgovorena reč ‘izborna krađa’, nije objavljena izjava nijednog evropskog ili američkog političara koja je bila kritika izbornog procesa u Srbiji“.

Svojevremeno je, kako je naveo Đilas, „u Dnevniku 2 postojao stranački blok u kojem su objavljivane reakcije stranaka ili njihove značajnije stranačke aktivnosti“.

„Međutim, već više godina su te vesti prebačene u polušaljivu emisiju Šta radite bre i puštaju se selektivno kao vest sa pokrivalicom stranačkog logotipa. U ovih 10 dana najčešće su objavljivani stavovi Ruske stranke, koja će tek postati parlamentarna sa jednim poslanikom“, istakao je Đilas.

Đilas je najavio da će SSP u narednom periodu nastaviti da prati i analizira na dnevnoj bazi informativni program RTS, te analize će dostavljati ljudima sa RTS koji su odgovorni za to što građani Srbije nemaju informacije koje bi trebalo da imaju, a o svemu što RTS prećutkuje i ne objavljuje u svojim emisijama će, koliko je to u uslovima medijske blokade moguće, obaveštavati i građane Srbije.

(RTS)


Ostavite komentar