Doktor Srbljak: Dramatična nestašica lekova na severu KiM

Zdravstveni centar u Kosovakoj Mitrovici i medicinske ustanove na severu KiM u poslednjih nekoliko meseci imaju ozbiljan problem sa snabdevanjem lekovima, medicinskim materijalom i opremom. Zbog toga su pacijenti, među kojima ima i Srba i Albanaca, prinuđeni da lekove i potrebna medicinska sredstva sami kupuju, iako su osiguranici RFZO.

Dr Nebojša Srbljak kaže da je problem veliki i da lekari sa severa KiM već mesecima ne uspevaju da ga reše.

„Radi se o klasičnoj opstrukciji Prištine. Ministarstvo zdravlja Repubike Srbije redovno šalje lekove i medicinski materijal prema našim potrebama, ali oni ne stižu do nas. Kosovska administracija se, međutim, poziva na svoje carinske propise o uvozu lekova, iako se oni zapravo ne uvoze, već samo distrubuiraju u okviru zdravstvenog sistema Srbije“, kaže Srbljak.

Doktor Srbljak je podsetio da je pre nekoliko meseci postojao problem i sa nabavkom kiseonika za operacione sale, koji je rešen tek nakon što se za to čulo u medijima i reagovala međunarodna zajednica. 

„U obavezi smo da lečimo sve pacijente koji pripadaju RFZO, a među njima ima i mnogo Albanaca sa srpskim dokumentima koji koriste naše usluge. Pokušali smo više puta da kontaktiramo sa kosovskom adminitracijom u vezi sa ovim problemom, ali nas oni ignorišu“, rekao je Srbljak. 

Kardiolog kaže da je situacija dramatična i smatra da ova opstrukcija nije slučajna.

„To je nama, koji ovde živimo, sasvim jasno, ali način da se problem reši mora da se pronađe, jer ljudi umiru“, rekao je doktor Srbljak.

(RTS)


Ostavite komentar