Đurić: Rezolucija 1244 garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije

Marko Đurić je podvukao značaj poštovanja principa međunarodnog prava i očuvanja statusne neutralnosti prilikom označavanja takozvanog Kosova u svim regionalnim projektima i platformama koji se odvijaju pod pokroviteljstvom UNDP, odnosno važnost doslednog uvažavanja odredbi Rezolucije SB UN 1244, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Đurić je istakao da su Ujedinjene nacije jedan od najvažnijih partnera Republike Srbije, a da je UNDP jedan od ključnih činilaca tog partnerstva, naročito u kontekstu sprovođenja Agende 2030 i Ciljeva održivog razvoja.

Ministar je preneo zahvalnost Srbije za višedecenijsku saradnju i podršku koju pruža UNDP.

„Jedan od najsvetlijih segmenata naše saradnje jeste program ‘Tačka povratka’ koji je, svojim ciljevima, odnosno promocijom cirkularnih migracija, višestruko koristan i komplementaran naporima Vlade Republike Srbije na povezivanju, povratku i doprinosu mladih ljudi sveukupnom razvoju zemlje“, rekao je Đurić.

Dodaje se da su sagovornici uz ponovljenu podršku radu UNDP i težnju naše strane za bližom saradnjom, razmotrili mogućnosti novih zajedničkih projekata koji bi doprineli ostvarenju ciljeva održivog razvoja i Srbiju dodatno afirmisali kao aktera regionalnog razvoja i stabilnosti.

Rešenje pitanja KiM samo kroz konstruktivni dijalog

Ministar Marko Đurić izjavio je ranije danas da  rešenje pitanja Kosova i Metohije može da se traži samo kroz konstruktivni dijalog u okviru te rezolucije.

„Danas se obeležava 25. godišnjica od usvajanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, propisujući da su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije. Rešenje pitanja Kosova i Metohije može se tražiti samo kroz konstruktivni dijalog u okviru Rezolucije 1244 SB UN i u skladu sa međunarodnim pravom“, napisao je Đurić na mreži Iks. 

Na današnji dan pre 25 godina okončana je NATO agresija na Srbiju, odnosno tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, a prethodno je istog dana, 10. juna 1999. godine usvojena Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

(RTS)