Đurić i Li Ming potvrdili strateško partnerstvo Srbije i Kine

Marko Đurić je istakao da je od izuzetnog značaja Zajednička izjava o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, kojom je u srpsko-kineskim odnosima otvoreno jedno novo poglavlje, saopštilo je resorno ministarstvo. 

Đurić je ambasadoru preneo iskrenu zahvalnost Srbije kineskim prijateljima na principijelnoj i nepokolebljivoj podršci našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu, koja je od neprocenjive važnosti za Srbiju u međunarodnoj areni.

Srbija je ponosna na izvanredne bilateralne odnose sa Kinom koji su, naglasio je Đurić, rezultat posebno bliskih ličnih odnosa dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, naročito afirmisanih tokom nedavne istorijske posete kineskog šefa države našoj zemlji.

Osim izuzetno sadržajnog političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou, Đurić je podsetio da dve zemlje imaju veoma plodnu saradnju i na ekonomskom, infrastrukturnom i kulturnom planu.       

Ukazavši da je Kina, treću godinu zaredom, nnajveći pojedinačni strani investitor u Srbiji, kao i jedan od vodećih spoljno-trgovinskih partnera i izvoznih destinacija, ministar je konstatovao da je Kina poslednjih godina prepoznata kao jedan od važnih pokretača ekonomskog razvoja Srbije kao celine, ali i pojedinačnih regiona.

(RTS)