Đurić: Angola strateški partner Srbije po ključnim pitanjima

Marko Đurić je rekao da mu je čast i zadovoljstvo da ugosti delegaciju iz Angole sa kojom nas veže prijateljstvo koje traje više od 50 godina i zahvalio Angoli na podršci oko svih ključnih tema.

„Po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta KiM, Angola je ostala naš nepokolebljivi strateški saveznik iz južnog dela Afrike. Po pitanju nedavne rezolucije o Srebrenici, Angola je bila na strani stabilnosti, uzdržala se od glasanja i mi to nećemo zaboraviti“, rekao je Đurić.

Srbija je ponosna, kako je istakao ministar, što je bila deo država koji su podržale antikolonijalnu borbu.

„Beograd je bio prva prestonica u ovom delu sveta koja je priznala nezavinost Angole“, rekao je šef srpske diplomatije.

Đurić je istakao da Srbija vodi slobodarsku i samostalnu spoljnu politku i da sa Angolom jača svoje veze.

„Srpske firme u Angoli odlično posluju, u prehrambrenoj, energetskoj sferi. Otvaraju se nova mesta u Angoli, donosi se korist za privrede obe zemlje. Želimo da ovu stratešku saradnju povećamo, da ugovorne obaveze uvećamo“, rekao je Đurić.

Đurić je dodao da je danas potpisan ugovor o međusobnom priznavanju akademskih priznanja i dodao da u Srbiji već ima studenata koji su došli da studiraju. 

„Danas smo se dogovorili i da posle više decenija obnovimo rad Komiteta za trgovinsku i ekonomsku saradnju i da ove godine imamo i prvu sednicu“, rekao je ministar. 

Đurić je dodao da Srbija želi da bude „ulazna kapija za prijateljsku Angolu kada je reč o ovom delu Evrope“ i dodao da uskoro očekuje i posetu predsednika Angole Srbiji. 

Tete Antonio: Potrebno je da nastavimo da razvijamo saradnju

Ministar spoljnih poslova Angole zahvalio je na toplim rečim dobrodošlice i dodao da postoje odlični bilateralni odnosi između dve zemlje. 

„Potrebno je da nastavimo da razvijamo saradnju i da podržavamo zajedničke ciljeve. Angola sledeće godine slavi 50 godina priznanja države od strane Srbije“, dodao je on. 

Istakao je da se razgovalo i o preduzetnicima sa obe strane, kako može da se poboljša privreda i šta može Srbija da ponudi Angoli po pitanju industrijalizacije. 

Dodao je da je ovo njegova treća poseta Srbiji i da to govori o odnosima dve zemlje.

Rekao je da je Angola deo Unije za slobodnoj trgovini u Africi, da ima prostor da se proširi dalje.

Ministar spoljnih poslova Angole je dodao da je potrebno da se olakša i turistička razmena i vizni režim i zahvalio ministru Đuriću i Srbiji na podršci i na međunarodnoj sceni.

(RTS)