Đilas pisao zapadnim diplomatama i zvaničnicima EU: Zaustavite sramotne Kurtijeve akcije

Aljbin Kurti, kaže Đilas, najnovijom akcijom zamene ćiriličnih imena na severu Kosova i Metohije nastavlja sa provokacijama kojima je cilj ponižavanje Srba, uskraćivanje njihovih osnovnih prava i izazivanje novih konflikata.

„Očekujemo od vas i vaših vlada da učinite sve kako bi se sa ovakvom politkom prema građanima srpske nacionalnosti prestalo“, navodi Đilas u pismu.

Organizovano uklanjanje svih saobraćajnih putokaza na ćiriličnom pismu na severu KiM samo je poslednji incident iz palete jednostranih sramotnih akcija Aljbina Kurtija, ukazuje Đilas i ističe da taj potez predstavlja kršenje svih vrednosti  za koje se Evropa zalaže.

„Sve ove akcije Kurtija protiv Srba na Kosovu, njihovih prava i imovine, moraju odmah biti zaustavljene.  Verujemo da je poslednji čas da se konačno zaustavi ovaj iracionalan i nasilnički pristup Aljbina Kurtija prema srpskom narodu“, rekao je Đilas.

Đilas kaže da Kurtijeve akcije, zajedno sa iracionalnom odlukom da zabrani dinar, nedostatkom napretka na stvaranju ZSO i odbijanjem da izvrši uticaj na gradonačelnike na severu KiM da podnesu ostavke, gura već nestabilnu bezbednosnu situaciju na rub konflikta.

„Mi tražimo da pomognete u zaustavljanju svih daljih jednostranih, nasilnih i destruktivnih koraka Aljbina Kurtija, što bi značajno doprinelo prevenciji mogućih novih konflikata na Balkanu“, kaže Đilas.  

(RTS)