Đedović Handanović i Bocan Harčenko o energetskoj saradnji dve zemlje

Saradnja Srbije i Rusije na projektima u sektoru energetike bila je tema ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović i amabasadora Rusije Aleksandra Bocan Harčenka.

Jedna od glavnih tema sastanka bio je remont u Rafineriji nafte Pančevo, na kojem su radovi u finalnoj fazi.

„Zalaganjem svih učesnika u projektu uspeli smo da prevaziđemo određene izazove, proizvodnja dizela je već uspostavljena i izbegnuti su poremećaji na domaćem tržištu“, navela je Đedović Handanović.

Ističe da je postrojenje od velikog značaja ne samo za energetski sektor nego i za čitavu privredu i veoma je važno da se čitav posao završi do kraja ove nedelje.

Ministarka i ambasador razgovarali su i o projektu proširenja skladišta gasa u Banatskom Dvoru, u vlasništvu „Srbijagasa“ i ruskog „Gasproma“.

Kako se navodi reč je o jednom od prioritetnih projekata u energetskom sektoru, velikog značaja za sigurnost snabdevanja Srbije prirodnim gasom.

„Đerdap 1“ i „Đerdap 2“

Đedović Handanović je naglasila dobru saradnju sa ruskim partnerima na revitalizaciji hidroelektrane „Đerdap 1“, kojom je Srbija dodatno dobila otprilike 100 megavata zelene energije.

„Nakon uspešnog završetka ove revitalizacije, Ministarstvo planira i revitalizaciju HE ‘Đerdap 2’, koja će značiti veću energetsku stabilnost, kao i produženje životnog veka agregata na ovoj hidroelektrani, kao što smo to  uradili sa HE Đerdap“, rekla je ministarka.

Ambasador Ruske Federacije čestitao je ministarki novi mandat i istakao da je u prethodnom periodu ostvarena dobra razmena mišljenja i dijalog koji se pretvara i u konkretne rezultate.

Đedović Handanović je tom prilikom izrazila zahvalnost na podršci Ruske Federacije Srbiji povodom usvajanja rezolucije o Srebrenici.

„Ovo je veoma teška sedmica za našu zemlju i hvala Vam na iskrenoj podršci“, kazala je Đedović Handanović, saopšteno je iz Ministarstva.

(RTS)