Devet meseci zabrane srpske robe na KiM, šteta se meri milionima evra

Ako na rafovima prodavnica ima još po nečega od srpskih proizvoda, to znači da su iz zaliha, a nikako iz skorog plasmana. Zabrana srpske robe na Kosovu i Metohiji najviše pogađa Srbe. 

U vladi u Prištini svoju odluku pravdaju strahom zbog navodnog ulaska oružja u kamionima sa robom. Trgovci su se preorijentisali.

„Robu koju smo uvozili iz Srbije sada uvozimo iz Severne Makedonije, Albanije i drugih zemalja. Domaći proizvođači koji uzimaju sirovine iz Srbije to mogu da uvoze bez ikakvog problema“, ističe Agim Šahini, predsednik „Poslovne alijanse Kosova“.

Kolika je šteta za privredu

U Prištini tvrde da njihova ekonomija nema gubitak, jer su pronađeni artikli iz okruženja. Za srpske fabrike šteta se meri milionima evra.

„Po našim kalkulacijama, negde oko 150 miliona evra je direktna šteta prošlogodišnja“, ukazuje Nenad Đurđević iz Privredne komora Srbije.

Šahini navodi da je uvoz robe iz Srbije u 2022. godini bio veći od 372 miliona evra, dok je prošle bio u vrednosti od 198 milona. To znači, zaključuje, da je uvoz iz Srbije pao za više od 173 miliona evra.

Problem srpskih proizvođača nije samo u nerealizovanom plasmanu, već i u tome što moraju da traže nova tržišta.

Dobro saradnja, kako je nastaviti

„Ono što je takođe veliki problem je narušavanje poverenja. Naše i kosovske kompanije zaista sarađuju sjajno. Mi imamo jako malo nekih pritužbi o zloupotrebama, nekim prevarama i tu postoji poverenje koje je izgađivano decenijama“, ističe Đurđević.

I Šahini očekuje da se što pre nađe rešenje i da se, kako kaže, kreću roba, kapital i ljudi bez ikakvog problema.

Iz vlade u Prištini nema indicija kada bi vlada omogućila prodaju srpskih proizvoda na Kosovu i Metohiji. Dodatno je uvedena i zabrana korišćenja dinara, pa srpski potrošači na Kosovu i Metohiji teško dolaze i do robe i do para.

(RTS)


Ostavite komentar