Deklaracija o zajedničkoj budućnosti srpskog naroda – temelj za zaštitu interesa i formula za opstanak

Srbija i Republika Srpska postavile su temelje za važne stvari u budućnosti, uz poruku da su Srbi jedinstven narod, gde god da žive. 

„Mi u Srbiji borićemo se dok pametnom i mudrom politikom, čuvajući glave naših ljudi, mudro grabimo ka ostvorenju naših nacionalnih ciljeva i interesa“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić..

Prema njegovim rečima, niko ne treba da ima sumnju, da ukoliko neko pomisli da na bilo koji način ugrozi opstanak Republike Srpske, na kojoj strani će da bude Republika Srbija.

„Mi nikome nismo pretili i nikada nikome ne pretimo, ali što imamo svoju nezavisnost, svoju slobodu i što smo u stanju da sami donosimo odluke, dah slobode i duh slobode šire se i Evropom i svetom, a mi pamet u glavu da sačuvamo ljude, ljudi su najvažniji, a uveren sam da ćemo sačuvati slobodu i Srbije i Srpske“, rekao je Vučić.

Dodik: Odnosi RS i Srbije puni razumevanja

Dogovori sa Svesrpskog sabora doprinose trajnoj stabilnosti Republike Srpske, poručuje Milorad Dodik, predsednik Srpske.

„Samo narod koji se usudi da brani svoj identitet može da uspe. I bezbroj puta ću reći i nikada mi neće dosaditi da kažem da odnosi Republike Srpske i Srbije nikada nisu bili ovako suštinski i puni razumevanja do predsednika Aleksandra Vučića. Mi smo odlučili da kažemo da ovaj narod koji je u prošlom veku izgubio pola svog stanovništva, ovog veka će se sigurno ujediniti i sigurno će biti jedno. I ovaj narod danas ima dve države, Srbiju i Republiku Srpsku“, rekao je Dodik.

Deklaracija je pravno-filigranski izbrušeni dokument, koji ima međunarodni karakter i u koji je utkana i volja Srba da na svetskoj političkoj sceni pokažu uticaj jednak onom u Generalnoj skupštini UN, prilikom usvajanja Rezolucije o Srebrenici, kaže Nenad Stevandić, predsednik Skupštine RS.

„Mi smo ovu deklaraciju usvojili u momentu kada je otvorena i nova sfera međunarodnih odnosa i kada smo geopolitički završili sa nekom fazom razgradnje i destrukcije i kada idemo ponovo u preces ujedinjenja. Nije to ujednjenje ajmo sve srpske zemlje, velika Srbija, ne radi se o tome. Radi o tome da štitimo prava na svim mestima gde Srbi žive, bilo da je to Srbija, RS, Crna Gora, Severna Makedonija, Hrvatska“, rekao je Stevandić. 

Milivojević: Zaštita nacionalnog intersa

Usvajanje Deklaracije o zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, diplomata Zoran Milivojević vidi kao institucionalizaciju srpskog otpora i potrebe Srba da štite nacionalne interese. Pokušaj revizije Dejtonskog sporazuma, smatra, naveo je srpski narod da nađe formulu za opstanak.

„To je demonstrirano u slučaju rezolucije o Srebrenici, gde su prvi put Beograd i Banjaluka delovali kao jedan tim usaglašeno i imali su u vidu taj državni nacionalni interes. Kada kažem državni, to mislim na Srbiju, a kada je reč o Republici Srpskoj imam u vidu status RS u okviru izvornog Dejtona i Dejtonskog sporazuma“, rekao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, već duže vreme postoji potreba da se taj interes zaštiti i da se to institucionalizuje, što je juče i učinjeno i kroz sednicu dve vlade i kroz niz dokumenata koji su potpisani, a čija je osnova Deklaracija.

Suština je, kaže, da se očuva ono što je srpski identitet – jezik, vera, nacionalna pripadnost. Milivojević ističe da je legitimno pravo da Srpska obeležava i 9. januar i 15. februar kao praznik.

(RTS)