De Kro: Belgija će podržati zemlje kandidate u težnji da se pridruže EU

Aleksandar de Kro, na predstavljanju programa aktivnosti belgijskog predsedavanja pred Evropskim parlamentom, rekao je da Evropa mora da preuzme odgovornosti u odnosu na svoje susedstvo – Zapadni Balkan, Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju.

Apelovao je, istovremeno, na EU da ne bude neaktivna dok čeka da primi nove članice. 

„Dok čekamo da primimo nove članove, nemojmo biti neaktivni. Dok se države kandidati pripremaju za pristupanje EU, ne možemo ostati skršenih ruku. Moramo da podržimo zemlje kandidate da se pridruže evropskoj porodici“, poručio je De Kro. 

Prema njegovim rečima, još važnije je da EU odigra svoju ulogu u tome da bi poboljšala manevarski prostor Evrope kada pređe sa porodice od 27 članica na porodicu od više od 30 članica. 

„To je zadatak velikih razmera“, naveo je De Kro i dodao da zbog toga Belgija, kao predsedavajuća, želi da definiše mapu puta i područja delovanja.

Kao primer naveo je finansiranje EU, buduće političke prioritete koje treba rešavati na evropskom nivou, osnaživanje evropskog demokratskog društva i bolju integraciju vladavine prava u EU kako bi se osiguralo da se kriterijumi iz Kopenhagena primenjuju ne samo prilikom ulaska zemalja u EU, nego kao stalna obaveza. 

Istakao je i da bi EU želela da zemlje kandidati za pristupanje EU budu uključene u dijalog o vladavini prava. 

„Ključna 2024“

De Kro je rekao i da će 2024. godina biti ključna, kao i da su „veliki ulozi za Evropu i Zapad“.

To je godina u kojoj će naša demokratska društva i slobode biti stavljeni pred iskušenje. Ne samo zbog izbora za Evropski parlament, nego i zbog izbora za američki Kongres i američkog predsednika. Ako nam 2024. ponovno donosi Ameriku na prvom mestu, onda će to podrazumevati da će Evropa sve više biti u poziciji da se oslanja na vlastite snage“, rekao je De Kro.

Dodao da to ne treba da plaši EU, već da ona treba da prigrli tu perspektivu i učini da Evropa bude snažnija, suverenija i da se više oslanja na vlastite snage. 

„Evropa koja ostvaruje rezultate i koja donosi promene u životima svojih građana na način da ih štiti, da osnažuje privredu i priprema zajedničku evropsku budućnost“, poručio je De Kro.  

„Evropa da isporučuje pomoć Ukrajini“

 Dodao da EU mora da nastavi da isporučuje vojnu pomoć Ukrajini i ocenio da je za Evropljane to egzistencijalno pitanje. 

Ukazao je i na izazov koji predstavljaju migracije, ocenivši da je reč o kompleksnom pitanju koje se ne može rešiti preko noći. 

„Migracije su pojava koja traje, kao i čovečanstvo. Ono što Evropa može da preduzme je da bolje upravlja migracionim tokovima, da ih bolje kontroliše i učini humanijim“, rekao je De Kro.

Naglasio je da su bolja koordinacija i integracija evropske spoljne politike sastavni deo rešenja za taj problem, kao i da su potrebna partnerstva sa trećim zemljama u području trgovine, energetike, obrazovanja i razvoja talenata.

„Evropa mora da pomogne zemljama u susedstvu da ostvare veću stabilnost“, rekao je De Kro. 

„Nevini da budu zaštićeni“

Dodao je da iz tog razloga belgijsko predsedavanje želi da se pobrine da „nevini građani Izraela i Palestine budu zaštićeni“ i poručio da su potrebni humanitarni koridori i poštovanje međunarodnog prava. 

„Evropa treba da podrži Izrael u njegovoj pravednoj borbi za puštanjem talaca i u borbi protiv terorističke organizacije Hamasa“, rekao je De Kro i dodao da samo političko rešenje može da osigura slobodu i bezbednost na Bliskom Istoku.

Dodao je da je dužnost EU da podrži demokratsku i slobodnu Ukrajinu protiv Rusije i izgradi put prema trajnom miru između Izraela i Palestine. 

„Pre svega to je dužnost prema nama samima, prema budućim generacijama da im prenesemo Evropu koja će biti slobodnija od one u kojoj živimo danas“, rekao je De Kro.

(RTS)


Ostavite komentar