Davos i politika – da li će „obnova poverenja“ doneti pomak u dijalogu Beograda i Prištine

„Obnova poverenja“ – ovogodišnji slogan i komplikovan geopolitički trenutak slute da će u Davosu i ove godine biti više politike nego ekonomije.

Dinamičnu sedmicu u švajcarskom skijalištu očekuje i glavni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine. O pozitivnim koracima, za koje Miroslav Lajčak kaže da su se desili, sa glavnim pregovaračima, odvojeno sumira prethodnu nedelju.

„Na sastanku sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije u Briselu istakao sam da je bilo pozitivnih pomaka u dijalogu Beograda i Prištine, poput ukidanja režima nalepnica na registarskim tablicama na motornim vozilima, a to je i pozitivan korak u primeni sporazuma o normalizaciji. Značajan napredak je ostvaren i u implementaciji energetske mape puta, što se odnosi na napredak ka implementaciji sporazuma o električnoj energiji u četiri opštine na severu Kosova i Metohije“, rekao je Lajčak.

Pomake u dijalogu vidi i stalni izvestilac za Kosovo Viola fon Kramon. U prilog tome, tvrdi, svedoči i volja dve strane da se narednih dana sastanu sa Lajčakom. Već četiri dana je na Kosovu i Metohiji.

„Mnogo glasova smo čuli da su Srbi uglavnom isključeni i da se mogu nazvati građanima drugog reda. Mislim da ovo mora ozbiljno biti uzeto u razmatranje. Otišla sam u Gračanicu i srela sam se tamo sa predstavnicima Srba, ali i sa episkopom Srpske pravoslavne crkve. On mi je dao nekoliko primera diskriminacije koje uključuju javne usluge, upotrebu jezika, pritisak, koji nisu u skladu sa demokratskim standardima koje bi trebalo da vidimo ovde. Zato pozivam vladu da zaista pokaže više volje i promeni pristup prema sopstvenim građanima“, poručila je Fon Kramon.

Uz podsećanje da je dokument koji predviđa formiranje Zajednice Srpskih opština potpisan pre 11 godina, Fon Kramon napominje – isto toliko Priština ne ispunjava obavezu koju je preuzela.

Savetnik ministra odbrane Predrag Rajić kaže da jedini način da se Kurti privoli poznanju prava i da krene u pravcu formiranja ZSO – jeste neki ozbiljan pritisak s kojim bi se on suočio sa Zapada, kako iz Brisela, tako i iz Vašingtona.

„Ali ja još uvek, sem nekih kozmetičkih sankcija ili izjava zvaničnika, ne vidim da se Kurti suočio sa bilo kakvim posledicama zbog svog delovanja“, dodaje Rajić.

Kosovsko pitanje i izbori za Evropski parlament

Eventualnu primenu dogovorenog analitičari stavljaju i u kontekst evropskih izbora polovinom godine.

„Ne treba imati iluzije da će kosovsko pitanje biti bitno u kampanji za Evropski parlament, ali će biti bitno u kontekstu službenika koji su se bavili ovim pitanjem i onoga što su njihovi rezultati u krajnjoj liniji zbog nekog eventualnog daljeg napredovanja u evropskoj hijerarhiji“, kaže Dimitrije Milić iz organizacije „Novi treći put“.

Međuvremenu, Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštava da je kuća Miodraga Kostića opljačkana za vikend, što je uznemirilo i njega i komšije.

Opljačkane su i kuće dva povratnika u opštini Istok, juče crkva u selu Zupče.

(RTS)


Ostavite komentar