Dani Afrike u Beogradu, Brnabićeva i Đurić zahvalili afričkim zemljama na podršci u UN

Marko Đurić je na početku ceremonije istakao da mu je velika čast da se obrati u godini u kojoj se obeležava 61. godina od začetka Afričkog ujedinjenja, od početka procesa stvaranja Afričkog jedinstva, kojem je Srbija davala podršku od samog nastajanja.

„Na početku mandata nove vlade želim da prenesem svim okupljenima da smo dobili jasnu instrukciju i usmerenje od najvišeg državnog rukovodstva da pojačamo rad na unapređenju odnosa sa bratskim i prijateljskim državama Afrike. Sa državama Afričke unije nas deli, ne samo istorija, već nas veže i zajednička budućnost u kojoj ćemo da rastemo i razvijamo se zajedno“, rekao je ministar spoljnih poslova.

Đurić se zahvalio i svim afričkim zemljama koje juče nisu podržale i glasale za nacrt rezolucije o Srebrenici u GS UN.

„Imao sam čast da sa predsednikom Aleksandrom Vučićem predstavljam Srbiju na upravo završenom zasedanju GS UN, na kome je zemlji koju predstavljam pokušano da se stvaranjem negativne političke kampanje stavi žig genocida i sramote. Želim da se zahvalim afričkim državama zbog činjenice da je 37 od 54 afričke zemlje odbilo da podrži rezoluciju“, naglasio je Đurić i dodao da Srbija neće da zaboravi ko su joj bili prijatelji.

Đurić je dodao da je BDP za manje od jedne decenije sa afričkim zemljama udvostručen i pozvao sve zemlje ovog kontinenta da ućestvuju na izložbi EXPO 2027.

Istakao je da je Srbija ponosna na prijateljstvo sa afričkim zemljama koje je započela nekadašnja Jugoslavija i da će se sa tim prijateljstvvom nastaviti.

Đurić je rekao da programom „Svet u Srbiji“ u okviru kojeg studenti iz Afrike dolaze u Srbiju se stvara jedan od kako je rekao, zaloga za izgradnju mostova između naših zemalja i da će se nastaviti sa unapređenjem kulturne, ekonomske i političke saradnje.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić je rekla joj je zadovljstvo što prisustvuje obeležavanju tog dana i ona je prenela zahvanost predsednika Vučića za ogromnu hrabrost koju su afričke zemlje pokazale juče na glasanju GS UN i dodala da će se nastati sa jačanjem saradnje sa afričkim državama.

Ona je dodala da želi da zahvali i državama Afrike koje pružaju poštovanje teritorijalnog integriteta i suverenita Srbije i naglasila da 43 zemalja poštuje to.

„Ova podrška nam je od neprocenjivog značaja, ali je važno da naglasim da je ova podrška ključna za stabilnost i mir u svetu, jer bez poštovanja principa međunarodnog prava svetom bi vladao samo i isključivo pravo jačeg i to afričke države znaju možda bolje od bilo kog drugog na svetu“, naglasila je Brnabićeva.

Dani Afrike u Srbiji obeležavaju se u Srbiji od 2017. godine.

Dani Afrike obeležavaju se u dan sećanja kada su šefovi 32 nezavisne države afričkog kontinenta u Adis Abebi potpisali povelju koom je stvorena Organizacija afričkog jedinstva koja je prerasla u organizaciju Afrička unija.

Prisustvovali su i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, ambasadorka nemačke Anke Konrad i ambasador izraela Jahel Vilan.

(RTS)