Danas konstitutivna sednica Skupštine grada – nova vlast ili novi izbori

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić zakazao je za 10 časova konstitutivnu sednicu Skupštine grada Beograda.

Šapić je najavio da će se obratiti uoči sednice i dati sve informacije, a da će odluka o formiranju vlasti u Beogradu ili održavanju izbora biti doneta do 3. marta kada ističe zakonski rok.

Na dnevnom redu je izbor verifikacionog odbora za potvrđivanje mandata i potvrđivanje mandata odbornika Skupštine grada Beograda, kao i  izbor predsednika i zamenika predsednika Skupštine Beograda, saopštio je Sekretarijat za informisanje.

Na dnevnom redu je i postavljenje sekretara i zamenika sekretara, kao i Predlog rešenja o izboru članova administrativno-mandatne komisije Skupštine grada.

Konstitutivnom sednicom, do izbora predsednika Skupštine, u skladu sa Poslovnikom predsedava najstariji prisutni kandidat za odbornika kojem je dodeljen mandat.

Vučić: Nisam promenio stav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je iz Tirane da će u petak popodne sa kolegama iz Srpske napredne stranke razgovarati o izborima u Beogradu.

Dodao je da on lično nije promenio stav i da smatra da treba ići na izbore, ali da je odluka o tome na onima koji imaju vlast u stranci.

Konstituisanja skupštine grada odloženo je 19. februara zbog nedostatka kvoruma. Tada je pokretu „Mi glas iz naroda“ dat rok od deset dana da se izjasni da li će podržati formiranje vlasti u Beogradu, ali je u međuvremenu došlo do njihovog razlaza.

Zakonska procedura

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi Skupština treba da se konstituiše u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora, što ističe 3, marta, a  u protivnom se raspisuju novi izbori.

Predsednik Narodne skupštine je dužan da raspiše nove izbore u roku od mesec dana, a izbori moraju da se održe u roku od 45 do 60 dana od dana raspisivanja izbora.

Predsednik skupštine grada se bira iz reda odbornika na predlog najmanje trećine odbornika, a da bi se izabrao neophodno je da za njega glasa većina od ukupnog broja odbornika, tajnim glasanjem.       

Posle izbora predsednika Skupštine grada i sekretara postoji rok od mesec dana da se izabere gradonačelnik Beograda.       

Ukoliko se to ne desi Skupština se raspušta, a predsednik Skupštine Srbije u roku od dva meseca treba da raspiše izbore, a od dana raspisivanja do dana održavanja treba da prođe od 45 do 60 dana.

(RTS)


Ostavite komentar