Dačić sa Makalisterom o spoljnoj politici, dijalogu i reformama

Sastanak je održan na marginama današnjeg Saveta za spoljne poslove EU, gde šef srpske diplomatije Ivica Dačić učestvuje na radnom ručku ministara spoljnih poslova EU sa ministrima spoljnih poslova Zapadnog Balkana.

Dačić i Dejvid Makalister razgovarali su o aktuelnim dešavanjima u Evropi i regionu, evropskim integracijama Srbije i dijalogu između Beograda i Prištine.

Dačić je ponovio stav da članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Srbije, kao i jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta.

Naglasio je da Srbija u potpunosti ostaje posvećena reformskom procesu i unapređenju svih sfera našeg društva, kao i daljem razvoju regionalne saradnje koja neposredno doprinosi izgradnji međusobnog poverenja, procesu pomirenja i podstiče ukupan razvoj na našem putu ka punopravnom članstvu u EU.

Kada je reč o napretku na evropskom putu, Makalister je pozitivno ocenio proces reformi, kao i korake koje Vlada Srbije preduzima kako bi uskladila svoju viznu politiku sa EU, ali je istakao i važnost daljeg usaglašavanja spoljne i bezbednosne politike. 

Šef srpske diplomatije Dačić rekao je da Srbija nema problem sa usklađivanjem sa politikama EU u delu koji ne narušava njene nacionalne interese.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, sagovornici su se složili da je dijalog i poštovanje preuzetih obaveza jedini način za postizanje dugoročnog mira i stabilnosti.

„Za Srbiju to pre svega znači formiranje ZSO“, naglasio je Dačić.

Dvodnevni sastanak Saveta EU počinje danas, a tokom prvog dana će se razgovarati i o Zapadnom Balkanu.

Sastanku će oba dana predsedavati visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Prvog dana sastanka planiran je i razgovor o ratu u Ukrajini i o situaciji na Rogu Afrike.

Ostala pitanja tiču se Centralne Azije, Tunisa i OEBS-a.

Drugog dana samita više će se razgovarati o pitanjima odbrane, a glavna tema biće pomoć Ukrajini.

(RTS)


Ostavite komentar