Dačić sa Lavrovom u Moskvi: Bilateralni odnosi Srbije i Rusije na visokom nivou

Prvi deo sastanka bio je otvoren za javnost, a tokom jednočasovnog sastanka obuhvaćen je širok spektar pitanja rusko – srpske političke i ekonomske saradnje.

Razgovaralo se o situaciji na Kosovu i Metohiji, dešavanjima na Balkanu, ali i aktuelnim međunarodnim problemima.

„Prošle godine smo obeležili 185. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa. Karakteriše ih tradicionalno prijateljstvo, kultura, a temelji se na uzajamnom poverenju i strategijskoj saradnji,“ poručio je Dačić.

Posebnu ulogu u razvijanju saradnje, dodao je, imaju i lični odnosi dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

„Siguran sam da ćemo našim obostranim zalaganjem čuvati bilateralne odnose. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je zvanično pismo i čestitku Putinu za pobedu na izborima“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima ekonomski odnosi sa Rusijom su od izuzetnog značaja, naročito u sferi energetike, a dve zemlje imaju sporazum koji na inicijativu dvojice predsednika važi do 2025. godine.

„Veoma smo zahvalni  Rusiji na podršci koju nam pruža kada je reč o našem teritorijalnom integritetu. Ona je od velike važnosti za nas i želim lično da se zahvalim na velikom razumevanju i podršci u svakoj situaciji kada smo vam se mi obratili za pomoć.

Razgovaraćemo o situaciji na Zapadnom Balkanu, a ta politika u odnosu dvostrukih aršina je upravo i dovena do narušavanja našeg teritorijalnog integriteta“, rekao je on.

Dačić je zahvalio na zahtevu Moskve da bude održana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na Kosovu i Metohiji, a povodom 25. godina od početka NATO agresije na Srbiju.

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov istakao je da Moskva jako ceni odnose sa Beogradom.

„Jako smo zadovoljni kako napredujemo kada je reč o trgovini i investicijama. Smatramo da je neprihvatljivo politizovanje sporta. Ta linija koju vodi zapad na čelu sa SAD odražava se u svim međunarodnim odnosima i ona je usmerena promenu pre svega u ekonomskim međunarodnim odnosima. Tu mislim pre svega na MMF“, rekao je Lavrov.

Lavrov kaže da posebno vredi saradnja na polju Ujedinjenih nacija kada je reč o stavovima koje politički zapad ne želi da čuje.

„Mi sprovodimo neophodni rat i nastavićemo ga na osnovu principa demokratinje i većina država međunarodne zajednice to podržava. Mi računamo da ćemo imati razmenu mišljenja o bilaterlanim odnosima, zainteresovani smo da čujemo ocenu vaše situacije na Balkanu“, rekao je ruski šef diplomatije.

Ministar spoljnih poslova Srbije boravi u Moskvi na poziv svog ruskog kolege, a ministri će prisustvovati i prijateljskoj fudbalskoj utakmici Rusije i Srbije koja počinje u 18 sati po našem vremenu.

(RTS)


Ostavite komentar