Dačić: Rezolucija 1244 i dalje aktuelna, svi moraju da je se pridržavaju

Ivica Dačić je, povodom godišnjice usvajanja Rezolucije 1244 SB UN, rekao da međunarodni pravni poredak počiva na odlukama SB UN, te da je taj dokument bio veliko dostignuće za prekid NATO agresije i stradanja naroda.

Dačić je rekao da su zapadne zemlje, međutim, samo nekoliko meseci posle njenog usvajanja i paralelno insistirajući na poštovanju međunarodnog prava, „u tajnosti počele da rade na promovisanju i stvaranju nezavisnosti Kosova, o čemu je javno govorio i nekadašnji prmeijer Srbije Zoran Đinđić“.

„Smatramo da međunarodni pravni poredak počiva na odlukama SB UN, za nas je ta Rezolucija i dalje aktuelna i važeća i svi moraju da je se pridržavaju, iako smo 20 i više godina imali njeno nepoštovanje. I dan danas postoje samo nastojanja sa zapadne strane da se Rezolucija ukine i da se praktično proglasi nezavisnost Kosova“, rekao je Dačić.

Dodao je da je akt proglašenja nezavisnosti Kosova jednostran, te da nije u skladu sa međunarodnim pravom, niti sa ustavnim poretkom Srbije. 

Pozvao je međunarodnu zajednicu da poštuje dokumente koje su sami usvojili, a to je slučaj upravo sa Rezolucijom 1244.

„Inače je to jedna velika prevara. Kao što znate, nismo prvi put suočeni sa tim prevarama. Tako je bilo i za Briselski sporazum. Šta god su oni nama obećavali, na kraju ispada da su lagali“, rekao je Dačić.

Istakao je da Srbija, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, vodi racionalnu politika koja će se i dalje zasnivati na principu teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

„U tom pogledu, vodimo i nezavisnu spoljnu politiku“, rekao je Dačić.

Govoreći o kritikama na račun Svesrpskog sabora održanog u Beogradu, Dačić je rekao da slične događaje godinama unazad organizuju Albanci, Bošnjaci, hrvatske stranke, o čemu, rekao je, nikada niko ništa nije rekao loše, a sada kada je Svesrpski sabor usvojio Deklaraciju o poštovanju Dektonskog sporazuma to, dodaje, nekome smeta.

„Mislim da je to istorijski događaj. Nikome ništa ne pretimo, ali želimo da kažemo da smo jedno u nacionalnom, kulturološkom i identiteskom smislu i razvijaćemo saradnju između Srbije i Republike Srpske u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Govorimo o integritetu BiH, ne dirajući u bilo šta što se tiče Dejtonskog sporazuma. Samim tim, ne znam ko je šta mogao da vidi loše. Sve što smeta našim neprijatlejima, isključio je u interesu našeg naroda“, zaključio je Dačić.

(RTS)