Dačić: Reagovao sam na izjavu Borelja, treba da budu korektni prema Srbiji

Zajednički neformalni sastanak ministara spoljnih poslova regiona i EU bio je trenutak za razmenu mišljenja o najvažnijim spoljnopolitičkim i bezbednosnim temama i poruku o snažnoj podršci evropskoj integraciji Zapadnog Balkana.

Jedna od glavnih poruka značajnog broja zemalja članica, upućena pre svega Srbiji, je usklađivanje sa zajedničkom spoljnom politikom EU, a bilo je reči i o dijalogu Beograda i Prištine. O tome su u izjavama govorili Žozep Borelj i Ivica Dačić.

“Pozdravljamo poteze onih koji su uskladili. Onima koji nisu, a tu pre svega mislim na Srbiju, želim da poručim da održavanje bliskih odnosa sa Rusijom nije kompatibilno sa pristupanjem EU. To je štetno i za nacionalne interese Srbije, ali svakako je štetno za pristupanje EU“, rekao je Borelj.

Ivica Dačić kaže da je na tu izjavu reagovao i rekao da treba da budu korektni prema Srbiji u smislu da Srbija nije vrednosno neutralna.

“Srbija je glasala za sve rezolucije u svim međunarodnim forumima u kojima se osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine. S druge strane, nije se pridružila sankcijama ne verujući u ispravnost takvih mera i rukovodeći se svojim nacionalnim interesima i državnim, jer je u pitanju naš teritorijalni integritet i suverenitet“, rekao je Dačić.

Borelj je ponovio poruku da je brza i potupuna primena postignutih dogovora u dijalogu jedini način za normlizaciju i nastavak evropskog puta Beograda i Prištine. Upozorio je da tenzije i provokacije moraju da prestanu.

Ivica Dačić je rekao da je i današnji nastup Prištine pokazao njihov ekstremeni pristup i nespremnosti na kompromis.

Rat u Ukrajini bila je dominantna tema odvojenog sastanka evropskih šefova diplomatije koji su podržali incijativu za uvođenje jedanaestog paketa sankcija Rusiji.

Ovog puta, paket mera čije usvajanje se očekuje u junu, mogao bi da pogodi i zemlje za koje se smatra da učestvuju u zaobilaženju sankcija prema Moskvi.

(RTS)