Dačić: Mišelova izjava prija ušima, ali ne čujemo to prvi put

Na poslednjem panelu na Bledu, panelu o Zapadnom Balkanu, analizirana je jučerašnja izjava predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela. Domaćin skupa Tanja Fajon ocenila je izjavu kao istorijsku i navela da je sada pravi politički trenutak da obe strane, dakle i zemlje kandidati i zemlje članice, izađu iz kutije i iskoriste ga.

Na panelu je učestvovao i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji nije optimističan kao njegovi današnji sagovornici. On je, naime, rekao na panelu da „nije siguran da Šarl Mišel misli danas ono što je izjavio juče“

„Nije tu problem u Mišelu, tu je više problem u tome da bez obzira na to što to prija našim ušima, to što je on rekao vezano za neke rokove, bez obzira na to koliko su oni sada relativno daleki, tu se sada postavlja pitanje da li njegova izjava znači da je to neko formalno obećanje u ime institucija EU ili je reč o njegovom ličnom stavu, odnosno šta o tome misle države članice, koje će na kraju dati svoje konačno mišljenje o ovom pitanju“, naveo je Dačić.

Istakao je i da to nije prvi put da čuje tako nešto i da je sam to već čuo desetak puta sa najviših pozicija EU da je sada pravo vreme.

„Problem je u tome što su ti ciljevi i kriterijumi koji se nama postavljaju promenljivog karaktera, što se ne zna šta tačno mi treba da ispunimo“, rekao je Dačić.

Pojašnjava da se ranije govorilo da su put ka EU i pitanje Kosova dva odvojena koloseka, a sada se ti koloseci spajaju i evropski put se uslovljava normalizacijom odnosa.

„Ne znamo ni da li će se na kraju i ko će na kraju to usloviti i nekim priznanjem Kosova od strane Srbije. Znači to potpuno menja jednu poziciju u pregovorima i polazne pozicije koje smo imali kada su otvoreni pregovori bile su potpuno drugačije. Govorilo se o normalizaciji, a ne o statusnom pitanju“, rekao je ministar spoljnih poslova.

Treba da sačuvamo naš evropski put

Na panelu je postavljeno i pitanje kada bi mogao da se okonča dijalog Beograda i Prištine.

„Ja sam odgovorio, a kada će da se ispuni ono što je potpisano pre deset godina? Mora prvo to da se ispuni“, rekao je Dačić, dodajući da se na kraju panela zaključilo da se neće u narednih godinu dana završiti dijalog.

Na pitanje koliko se odmaklo od teze, koja je bila u naslovu panela “Sve se menja, ali ostaje isto“, Dačić je rekao da se nije odmaklo i da je to potpuno beskorisna priča jer se “okupimo mi koji smo sa Zapadnog Balkana i pričamo sami sebi, međusobno se popljujemo i dajemo šansu drugima da kažu da nam možda i nije mesto u EU“.

„Mi treba da štitimo naše nacionalne i državne interese, mi treba da sačuvamo naš evropski put i ja mislim da smo pokazali u svim razgovorima koje smo imali i ovde na Bledu, ali i naravno predsednik Republike na drugim mestima, da je Srbija jedan konstruktivan i predvidiv partner EU“, rekao je Dačić.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike