Dačić: Kosovo nikad neće postati članica OEBS-a

Ivica Dačić je na Samitu OEBS-a u Skoplju, komentarišući navode da je Albanija tražila da Kosovo bude član OEBS-a, istakao da se u toj organizaciji, srećom, odlučuje konsenzusom.

„Kosovo nikad neće moći da postane članica OEBS-a zato što se Srbija sa tim neće saglasiti“, poručio je Dačić.

Kako je rekao, danas je mnogo puta u Skoplju pomenuto pitanje teritorijalnog integriteta, ali Srbija ne može da prihvati da je važniji teritorijalni integritet Ukrajine ili bilo koje druge zemlje od teritorijalnog integriteta Srbije.

„Licemerno je da neko ovde govori o potrebi da se zaštiti princip teritorijalnog integriteta i da se otvoreno predlaže narušavanje principa teritorijalnog integriteta Srbije“, naveo je Dačić.

Dačić je naveo da i u tom smislu šef misije Srbije pri OEBS-u Žarko Obradović ljude iz prijateljskih zemalja upoznaje sa situacijom na Kosovu i Metohiji.

Bilateralni susreti u Skoplju

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se u Skoplju sa šeficom finske diplomatije Elinom Valtonen, sa kojom je razgovarao o odnosima dveju zemalja i razmeni poseta na svim nivoima. Dačić je razgovarao i sa državnom sekretarkom Ministarstva za Evropu i inostrane poslove Francuske Lorans Bun i tom prilikom je zaključeno da dve zemlje imaju odličan nivo bilateralnih odnosa.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova navodi se da je u razgovoru konstatovano da su odnosi između dve zemlje dobri i da je potvrđena obostrana spremnost za dalje jačanje međusobnog dijaloga, razmenu poseta na svim nivoima i dalje povezivanje kroz unapređenje saradnje u velikom broju oblasti, posebno na ekonomskom planu.

Dodaje da je s finske strane potvrđena podrška procesu evrointegracija Srbije, kao i nastavak ekspertske pomoći.

„Sagovornici su se saglasili u oceni o potrebi unapređivanja parlamentarnog dijaloga, kao i saradnje između drugih državnih institucija, uključujući i ministarstva spoljnih poslova“, stoji u saopštenju.

Izuzetna dinamika političkog dijaloga Srbije i Francuske

Dačić je na marginama ministarskog sastanka OEBS-a u Skoplju razgovarao i sa državnom sekretarkom Ministarstva za Evropu i inostrane poslove Francuske Lorans Bun i tom prilikom zaključeno je da dve zemlje imaju odličan nivo bilateralnih odnosa i izuzetnu dinamiku političkog dijaloga.

Obostrano je izražena volja da se dostignuti nivo sveukupnih odnosa održi i da se nastavi sa njihovim jačanjem, pri čemu je posebno apostrofirano strateško partnerstvo Srbije i Francuske i značaj za dalje unapređenje saradnje u različitim oblastima od obostranog interesa. Francuska strana je, kako se navodi u saopštenju MSP-a, i ovog puta izrazila podršku evropskim integracijama Srbije, kao i procesu dijaloga Beograda i Prištine.

Tokom razgovora su razmenjena i mišljenja o svim drugim pitanjima i aktuelnim spoljnopolitičkim temama od zajedničkog interesa.

(RTS)


Ostavite komentar