Dačić: Konaković pokazuje dvostruke standarde bošnjačkih političara, nikad se nisu poklonili srpskim žrtvama

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da izjava ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića pokazuje svu zlonamernost i dvostruke standarde bošnjačkih političara, saopštio je MSP.

Prvo, upitao je Dačić, ko je doneo odluku o tome da se priprema rezolucija o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama?

„Bosna i Hercegovina je država ravnopravnih naroda i entiteta, pa, da li je neko pitao srpski narod i srpske predstavnike šta misle o tome?“, primetio je ministar.

Drugo, kako je istakao, predsednik Aleksandar Vučić je pokazao i hrabrost i liderstvo kada je otišao da se pokloni žrtvama u Srebrenici, kada je pokušano njegovo ubistvo, za šta još niko nije odgovarao.

„Za razliku od bošnjačkih političara koji se nikad nisu poklonili srpskim žrtvama. Njima taj ljudski i državnički gest predsednika Vučića nije dovoljan, sad treba da se još pridružimo optužbama za genocidnost srpskog naroda, Republike Srpske i Srbije, iza čega sledi osporavanje postojanja Republike Srpske“, rekao je Dačić.

Zar da posle svega što je naš narod proživeo, upitao je Dačić, Srbi treba da budu, pored Ruande, jedini obeleženi kao genocidni?

„Predsednik Vučić, Srbija i srpski narod u celini to nikad neće dozvoliti. A Konaković bi pre bilo kojih reči trebalo da osudi sve zločine, pa i one nad srpskim narodom, ako to njima nije zabranjeno da spominju“, poručio je šef srpske diplomatije.

Elmedin Konaković je izjavio ranije danas da predsednik Vučić još jednom propušta priliku da pokaže hrabrost i liderstvo i stavi tačku na genocid u Srebrenici.

„Vučić propušta priliku da podrškom Rezoluciji, koja u međunarodnim okvirima znači jako puno, zapravo možda i stavlja tačku na genocid u Srebrenici presudom međunarodnog suda. On ponovo stvari vodi u suprotnom pravcu, lobira za neusvajanje rezolucije, ima neka svoja posebna objašnjenja zašto to radi. Zapravo bi najbolje bilo da podrškom toj rezoluciji doprinese skidanju kolektivne odgovornosti sa srpskog naroda“, izjavio je Konaković ranije za Federalnu novinsku agenciju.

Vučić je juče izjavio da će krajem aprila na dnevnom redu biti i rezolucija o genocidu u Srebrenici.

„Kada su nam zamerali što se na dnevni red pokušava da se stavi protivpravna NATO agresija, dvojica ambasadora su nam rekla da se 25 godina vraćamo u prošlost, a sada nas u prošlost vraćaju 29 godina. U Srebrenici se dogodio užasan zločin o kome mislim sve najgore“, rekao je predsednik Srbije uz napomenu da se rezolucija najavljuje zbog pritiska na Srbiju i ideje da srpski narod bude kažnjen zbog svoje slobodarske i nezavisne politike.

(RTS)