Dačić: Ići ću na sednicu SB UN o bombardovanju SRJ ako bude održana

Na pitanje Tanjuga da li će otići na na sednicu Saveta bezbednosti u Njujorku i da li će ta sednica biti održana s obzirom na poslednja dešavanja u Moskvi, Ivica Dačić je naveo da je ta sednica zakazana, ali da postoje naznake da će neke zapadne zemlje postaviti pitanje svrhe i održavanja te sednice.

„Naša je obaveza da idemo, a ako bude proceduralno glasanje, to znači da će oni uoči sednice da glasaju o tome da li će sednice biti ili neće biti, što je zaista neprimereno da se na takav način odlučuje o tome. U svakom slučaju mi smo spremni da učestvujemo na sednici, a da li će do sednice doći, i to je sada već pitanje za odnose između velikih sila, odnosno onih koji su članovi Saveta bezbednosti, naročito stalne članice Saveta bezbednosti“, rekao je Dačić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

On je naveo da je do sada bila praksa da kada neka od stalnih članica Saveta bezbednosti zatraži održavanje sednice, da svi prihvataju i dodao da to ne mora da važi i u slučaju Srbije, jer ne bi bilo prvi put da se prekrši dogovor i da se uradi nešto suprotno.

Ministar je naveo da je godišnjica početka bombardovanja, odnosno agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju važan događaj i da će on u zemlji biti obeležen na posebnom komemorativnom skupu na kom će govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

(RTS)