Četvrt veka od završetka NATO agresije – Rezolucija 1244 aktivna i važeća, Priština je zaobilazi

Među stotinama rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, u Srbiji se izdvaja jedna. Nebrojeno puta citirana – Rezolucija 1244. Usvojena je dan posle potpisivanja Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova koji je označio kraj NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Iako su vlasti u Prištini u međuvremenu jednostrano proglasile nezavisnost Kosova, a rezolucija se krši svakodnevno, pravnici ne dovode u pitanje njeno važenje.

„Da je Kosovo u stvari sastavni deo sada Republike Srbije i da je za njega po ovoj Rezoluciji predviđena suštinska autonomija i razumna samouprava. Dakle, na osnovu ovog dokumenta nema reči o mogućnosti da se formira jedna država koja će imati svoj puni kapacitet, a pogotovo ne međunarodno pravni subjektivitet“, kaže Vladan Petrov, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu.

Rezolucija je predvidela povlačenje vojske i policije iz južne pokrajine uz mogućnost povratka dela bezbednosnih snaga što do danas nije realizovano. Kosovo i Metohija stavljeno je pod upravu Unmika, misije koju godinama pokušavaju da smanje ili u potpunosti ukinu zemlje Zapada. Dokument, između ostalog, predviđa demilitarizaciju OVK-a i bezbedan povratak raseljenih.

„Mi smo 25 godina imali nepoštovanje rezolucije i dan danas postoji samo nastojanje zapada da se rezolucija ukine i da se proglasi nezavisnost Kosova. Mi smatramo da međunarodni poredak mora da počiva na odlukama Savet bezbednosti UN“, rekao je Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova..

Ističe da je Rezolucija 1244 i dalje aktuelna i važeća, kao i da svi moraju da je se pridržavaju.

„Zato smatramo da je akt proglašenja nezavisnosti bio jednostran, da nije u skladu sa međunardnim pravom i Ustavom Srbije“, rekao je Dačić.

Priština zaobilazi Rezoluciju 1244

I dok je za Beograd rezolucija glavni garant nepovredivosti suvereniteta i teritorjalnog integriteta, prištinski zvaničnici je zaobilaze.

„Mislim da je stvarnost na Kosovu zaobišla ovu Rezoluciju i da ona nema stvarnog uticaja na politička dešavanja na Kosovu“, kaže Artan Muhadžiri, analitičar iz Prištine.

Politička dešavanja na svetskoj sceni zahtevaju da se važnost Rezolucije reafirmiše, uveren je nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović.

„U novim uslovima ta rezolucija dobija još veći značaj jer je ona usvojena u jednom sistemu globalnih odnosa u unipolarnom sistemu, a izvršava se u multipolarnom svetskom poretku. Za tu novu fazu izvršavanja Rezolucije 1244 moramo imati aktivnu ulogu i raditi punom snagom“, kaže Jovanović.

Četvrt veka od donošenja, Rezolucija 1244 je i dalje krovni dokument za zaštitu Srba na KIM, saopštava Kancelarija za KIM. Navode da je teško stečeni mir pred nikad većim izazovom zbog politike Aljbina Kurtija.

(RTS)