Centralna banka u Prištini: Prelazna faza uredbe o zabrani dinara ne može da traje duže od tri meseca

Uredba, koja predviđa da je evro jedina valuta koja za gotovinska plaćanja na KiM stupila je na snagu 1. februara, uprkos snažnom međunarodnom pritisku da se odloži njena primena.

U saopštenju za javnost banka je objavila da je izradila novi plan za olakšavanje primene efekata uredbe na gotovinske operacije u određenim zajednicama.

Planom je predviđena i „privremena suspenzija takse koja se primenjuje za otvaranje filijala/kancelarija, kako bi se podstakle licencirane nebankarske finansijske institucije (sa naglaskom na razmeni) da otvore kancelarije u kosovskim opštinama sa srpskom većinom, posebno u četiri severne opštine“.

CBK je saopštila da o planu obaveštava javnost sa „dodatnim radnjama za koje se očekuje da će biti sprovedene u najkraćem mogućem roku, ali ne dužem od tri meseca, u saradnji sa bankama i drugim finansijskim institucijama“.

„Ove radnje se preduzimaju pored konstruktivnog angažovanja, na omogućavanju što efikasnijeg mehanizma transfera sredstava iz Srbije na Kosovo, preko bankovnih računa i već poznatih modela, predstavljenih u pismu predloga CBK-a, sa spremnošću da se ispita svaka opcija“, navodi se u saopštenju CBK.

(RTS)


Ostavite komentar