Časlav Jolić u Prištini osuđen na osam godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina

Časlavu Joliću iz Đurakovca kod Istoka je Osnovni sud u Prištini izrekao prvostepenu presudu od osam godina zbog navodnog počinjenog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Sudija Musa Konđelji navodi da je Jolić kriv zato što je na teritoriji opštine Istok, u saizvršilaštvu sa drugim licima, primenjivao mere nanoseći veliki bol civilnom stanovništvu.

Sudija je čitajući presudu ponovio navode tužioca iz završne reči da je Jolić, kao srpski policajac, u martu i maju 1998. godine, pretukao osobe albanske nacionalnosti u tri odvojena slučaja.

Prvi se prema izlaganju tužioca dogodio nakon pada vojnog helikoptera u selu Blagača kod Đurakovca. Drugi u restoranu u Đurakovcu, a treći 15. marta 1998. Godine u Đurakovcu.

Na presudu postoji pravo žalbe Apelacionom sudu.

Časlav Jolić je otac četvoro dece sa boravištem u centralnoj Srbiji, uhapšen je 2. juna 2022. godine kada je nakon očeve smrti došao u Istok.

Na Kosovu je i pre očeve smrti često boravio i nije imao nikakvih problema, a uhapšen je kada je došao kako bi pribavio dokumentaciju u vezi sa ostavinskom raspravom.

(RTS)