Brojni sastanci predsednika Vučića u Njujorku

„Ukazao sam na opasan presedan i motive za njeno pokretanje u trenutnom geopolitičkom kontekstu, ali i na skrivene agende koje nemaju za cilj očuvanje sećanja na žrtve, već pritisak na Srbiju u pogledu drugih otvorenih pitanja“, napisao je  Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav.

Posebno je naglasio da je Srbija, za razliku od drugih strana koje su učestvovale u sukobima u bivšoj Jugoslaviju, uvek pokazivala iskren pijetet prema svim žrtvama, uz spremnost da se suoči sa istorijskim događajima u cilju stvaranja zdravih osnova za pomirenje i saradnju, kao i očuvanje teško stečenog mira u regionu.

Istakao je da bi usvajanje ove rezolucije dovelo do novih tenzija, dubokih podela i otvaranja starih rana svih naroda koji su stradali na tim područjima, ali i u mnogim zemljama širom sveta.

„U tom smislu, ponovio sam da UAE, kao zemlja koja je čvrsto posvećena promociji mira, pomirenja i povezivanja, predstavlja primer diplomatske razboritosti, koja je svima nama danas potrebna više nego ikada pre“, rekao je predsednik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se i sa stalnim predstavnikom Sent Vinsenta i Grenadina pri UN Ingom Rondom King, kao i sa stalnim predstavnikom Republike Ugande pri UN, Adoniom Ajebarom.

Tokom dana, predsednik Vučić imaće još sastanaka sa brojnim stalnim predstavnicima država članica pri UN.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će u Njujorku 23. maja prisustvovati sednici Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati predlog rezolucije o Srebrenici.

(RTS)